Hlavní obsah

Hamás zveřejnil video s rukojmím, nemá ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Hamás zveřejnilo ve středu video s 24letým americko-izraelským rukojmím Hershem Goldbergem-Polinem. Ze záběrů je vidět, že má amputované levé předloktí. Přiznává, že musel bojovat o život. Je plný vzteku na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že festival Nova, jehož se účastnil, nebyl nijak chráněný a že nedokázal dostat rukojmí na svobodu. Sám se pokoušel návštěvníky festivalu s kamarádem zachránit.

Hamás zveřejnil video s izraelsko-americkým rukojmím Goldbergem-PolinemVideo: Reuters

 
Článek

Na záznamu, který izraelská média označila za propagandistický, se obrátil na Benjamina Netanjahua a členy vlády: „Když sedíte a jíte sváteční jídlo s rodinami, myslete na nás na rukojmí, kteří jsou pořád v podzemním pekle bez vody, bez jídla, bez slunce, bez zdravotní péče, kterou jsem potřeboval tak dlouho… Udělejte, co se od vás čeká, a dostaňte nás domů hned. Každý den, kdy jsme tady, nás víc a víc ignorujete, ignorujete naši krev.“

Foto: Reuters

Hamás zveřejnil video s izraelsko-americkým rukojmím Goldbergem-Polinem

Rodinu žádal, aby zůstala pevná a nepřestávala bojovat, dokud se každý z rukojmích nevrátí domů: „Vím, že děláte všechno pro to, abych se vrátil domů, jak to jen bude možné.“ Jeho rodiče Rachel Goldbergová a Jon Polin vedou kampaň za propuštění svého syna a dalších rukojmí.

Hamás se dopouštěl sexuálního násilí včetně hromadného znásilňování, potvrdila zpráva OSN

Blízký a Střední východ

Skupina rodin rukojmí a nezvěstných v prohlášení uvedla: „Hershův pláč je kolektivním nářkem všech rukojmí. Jejich čas rychle vyprchává. Nemůžeme si dovolit ztrácet žádný další čas. Rukojmí musejí být nejvyšší prioritou.“

Mluvčí armády Daniel Hagari řekl, že video je „urgentní naléhavou výzvou jednat “. Zopakoval, že armáda „nenechá při pátrání po rukojmích ani jeden kámen neobrácený“.

Video vyvolalo protesty

Po zveřejnění videa stovky lidí protestovali poblíže Netanjahuova domu s obrázky Goldberga-Polina a dalších rukojmí.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Protest u rezidence premiéra Benjamina Netanjahua

Video je nedatované, Goldberg-Polin se v něm však zmiňuje o 200 dnech v zajetí. Do dvoustého dne vstoupila válka v Pásmu Gazy v úterý. Video mělo být před zveřejněním na telegramovém účtu Hamásu předáno v pondělí v Kataru, kde se jedná, aby ho předali Američanům. Zveřejnění bylo načasováno do týdne, kdy se slaví pesach. Po zveřejnění záznamu souhlasila rodina Goldberg-Polinových s jeho dalším šířením a používáním.

Hersh se snažil s kamarádem zachránit lidi

Izraelská zpravodajská služba listu potvrdila, že těsně před zveřejněním nahrávky byl Goldberg-Polin naživu. Dodala, že krátce po svém únosu do Pásma Gazy prodělal chirurgickou operaci, protože mu granát utrhl levou ruku.

Po útoku na areál hudebního festivalu s dvěma tucty dalších posluchačů utíkal k polnímu krytu Mingunit. Teroristé do něj pak začali střílet a házet ruční granáty. Hershův kamarád Aner Šapira dokázal sedm granátů z krytu vyhodit, než ho zabil osmý. Zachránil tak lidi v krytu. Další granát se pokusil vyhodit sám Goldberg-Polin, ale nestihl to včas a výbuch mu skoro utrhl ruku, kterou mu pak amputovali pod loktem. Zůstal mezi sedmi lidmi, kteří v krytu přežili, většinou protože leželi pod těly zabitých. Zřejmě si sám nasadil škrtidlo, které zastavilo krvácení.

Na záběrech nakládání rukojmích je vidět, že mu ruka chybí.

Golberg-Polin si stěžoval, že se na rukojmí vláda ostudně vykašlala, armáda je nezachránila. Upozornil, že jsou v zajetí 200 dní a „veškerá snaha armády selhala“, jen „letectvo zabilo při bombardování 70 lidí, jako je on“.

Vládu vyzval k demisi: „Nastal pro vás čas předat klíče od kabinetu, opustit ministerstva a jít domů.“

Jeho slova o 70 zabitých rukojmích naznačují, že je jich naživu už jen pár desítek. Zatím se spekulovalo, že jich v zajetí zemřely asi tři desítky. To může být důvod, proč chce Hamás vyměnit v rámci případného příměří mnohem méně rukojmí.

Izrael chce za ústupek v Gaze seznam rukojmích. Jenže Hamás už jich zřejmě moc živých nemá

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám