Hlavní obsah

Hamás se dopouštěl sexuálního násilí včetně hromadného znásilňování, potvrdila zpráva OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým OSN vyšetřující útok na Izrael z loňského 7. října dospěl k závěru, že jsou „opodstatněné důvody se domnívat“, že ze strany Hamásu při útoku bylo uplatňováno sexuální násilí včetně znásilňování a hromadného znásilňování. Podle něj jsou také přesvědčivé informace, že terčem sexuálního násilí se stávali a stávají i rukojmí.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ajelet Sameraná, jejíž syn Jonatan byl zabit 7. října

Článek

Vyšetřování vedla zvláštní zástupkyně OSN Pramila Pattenová, která má na starosti otázku sexuálního násilí v konfliktech. „Tým zjistil, že existují opodstatněné důvody se domnívat, že při útoku 7. října docházelo na více místech k sexuálnímu násilí spojeném s konfliktem,“ stojí ve zprávě OSN.

Zmíněna jsou tři hlavní místa, kde k němu docházelo - na hudebním festivalu Nova a místech, které k areálu přiléhaly, na silnici 232  a v kibucu Re´im.

Ve zprávě je uvedeno, že byly „nalezeny jasné a přesvědčivé informace, že sexuální násilí včetně znásilňování, sexualizovaného mučení a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení bylo uplatněno i vůči rukojmím“. Jsou také „opodstatněné důvody se domnívat, že takové násilí může dál pokračovat vůči těm, co jsou stále drženi v zajetí“.

Supernova: Nejdřív ztichla hudba. Pak zaznělo Alláhu akbar

Film

Tým, který tvořila Pattenovová s devíti experty, působil v Izraeli od 29. ledna do 14. února. Jeho mise nebyla vyšetřovací, ale měla podle OSN za úkol shromažďovat a prověřovat obvinění. Se zástupci Izraele se uskutečnilo 33 setkání. Prozkoumáno bylo přes 5000 fotografií a 50 hodin videozáznamů. Bohužel se nepodařilo „navzdory společnému úsilí povzbudit“ oběti, aby promluvily. Členové týmu tak nemohli žádnou z nich vyslechnout.

Některá podezření na znásilnění a sexuální násilí se nepodařilo potvrdit. Týkalo se to mimo jiné případu, kdy měl být těhotné ženě vyrván plod a několikrát propíchnut. Nebylo také prokázáno mrzačení genitálií.

Označte Hamás jako teroristickou skupinu, žádá OSN Izrael

„Izrael vítá definitivní uznání toho, že se Hamás dopustil sexuálních zločinů,“ uvedl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lior Haiat. Izrael proto nyní „volá pro okamžitém Svolání rady bezpečnosti OSN s cílem označit Hamás za teroristickou organizaci a uvalit na ni sankce“.

Hamás odmítá, že by se jeho příslušníci dopustili sexuálního násilí a znásilňování.

Haiat naopak odmítl zprávu týmu OSN, že získal informace o sexuálním násilí na palestinských mužích a ženách ve vazbě nebo při prohlídkách domů na kontrolních stanovištích po 7. říjnu. „Je to výsměch a záměrný palestinský manévr s cílem postavit nepřijatelné rovnítko rovnost mezi zločiny spáchanými Hamásem a zlými a nepodloženými tvrzeními proti Izraeli a Izraelcům,“ uvedl mluvčí Haiat.

Izraelská soda se vysmívá OSN. „Hamás neznásilňoval, šlo o legitimní odboj“

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám