Hlavní obsah

Egypt se bojí exodu Palestinců z Pásma Gazy na Sinaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské odvetné útoky na Pásmo Gazy po víkendovém úderu Hamásu vyvolávají velké znepokojení v Egyptě. Káhira vyzvala Izrael, aby zajistil bezpečný průchod civilistům z enklávy a nevytlačoval je na jihozápad směrem k Sinaji, píše Reuters s odvoláním na dva egyptské bezpečnostní zdroje. Země se i s ohledem na blížící se volby obává jakékoli vnitřní destabilizace.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod Rafah mezi Pásmem Gazy a Egyptem zůstává zavřený.

Článek

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v úterý prohlásil, že eskalace v Gaze je „vysoce nebezpečná“. Káhira nedopustí, aby byl izraelsko-palestinský konflikt řešen na úkor ostatních, řekl Sísí podle egyptské státní tiskové agentury MENA. Egypt proto usiluje o vyjednávání se zapojením regionálních i mezinárodních garantů.

„Ochrana národní bezpečnosti je mou nejvyšší odpovědností a za žádných okolností se nespokojím s kompromisem,“ citoval Sísího Ahram Online.

Rovněž podle izraelského zpravodajského portálu Ynetnews Egypt jedná s USA a dalšími zeměmi o možnostech poskytování humanitární pomoci přes vlastní hranici s Pásmem Gazy, ale odmítá jakýkoli krok ke zřízení bezpečných koridorů pro prchající uprchlíky. Uvnitř pásma je podle OSN mimo své domovy již 338 tisíc lidí.

Jediná brána z pásma mimo Izrael

Žádné známky hromadného stahování Palestinců k Rafahu ale do středečního večera zaznamenány nebyly, píše Reuters. Precedens nicméně existuje: v roce 2008 desítky tisíc Palestinců zamířily na Sinaj poté, co Hamás odpálil v několika místech vysoké pohraniční bariéry.

Generál Kolář odešel z velení mise na Sinaji

Domácí

Rafah, jediný hraniční přechod z Pásma Gazy na egyptskou Sinaj, zůstal ve středu uzavřen, egyptská armáda prováděla v noci na středu podél hranice hlídkové lety. Zbytek pásma se 2,3 milionu obyvatel je obklopen mořem nebo Izraelem, který vyhlásil jeho úplnou blokádu a uvažuje o pozemní ofenzivě.

Izraelská armáda již revidovala doporučení jednoho ze svých mluvčích, aby Palestinci prchající před jejími leteckými údery v Gaze zamířili do Egypta.

Ministerstvo vnitra Gazy řízené Hamásem uvedlo, že izraelské bombardování v pondělí i v úterý zasáhlo vstupní bránu k přechodu Rafah z palestinské strany.

Horká půda na Sinaji

Bezpečnostní situace na severu Sinaje je přitom napjatá dlouhodobě, prudce se ale zhoršila zejména po převratu v roce 2011, kdy se s pádem režimu Husního Mubaraka z velké části rozpadl i egyptský bezpečnostní aparát a území částečně ovládli islamisté. K eskalaci došlo také v roce 2013 po sesazení prezidenta Muhammada Mursího a vlády v současnosti zakázaného Muslimského bratrstva.

V roce 2018 armáda zahájila proti ozbrojencům ofenzivu. Počet útoků radikálních skupin se sice snížil, ozbrojené akce ale nikdy zcela neustaly.

Pásmo Gazy Egypt spravoval v letech 1959 až 1967. Při mírových rozhovorech s Izraelem v roce 1979, v jejichž rámci židovský stát Egyptu vrátil Sinajský poloostrov, Káhira Pásmo Gazy odmítla a zřekla se jakýchkoliv teritoriálních nároků na toto území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám