Hlavní obsah

Čína neodsoudila íránský útok na Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína sice vyzývá Írán a Izrael, aby se zdržely eskalace napětí, útok islámské republiky na židovský stát ale neodsoudila. Íránské vysvětlení, že šlo o „uplatnění práva na sebeobranu“, vzala Čína na vědomí, uvedla stanice CNN s odvoláním na vyjádření čínského ministerstva zahraničí.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

V pondělí spolu po telefonu hovořili ministři zahraničí Číny a Íránu Wang I a Hosejn Amir Abdolláhján. Wang odsoudil útok na íránský konzulát v Damašku, ale neodsoudil útok na Izrael.

„Čína zaznamenala íránské prohlášení, že podniknutá akce byla omezená a šlo o uplatnění práva na sebeobranu v odpovědi na útok na budovu ambasády,“ citovala CNN z prohlášení.

V něm je dále zopakováno íránské vyjádření, že „stávající mezinárodní situace je velmi citlivá a Írán má vůli být zdrženlivý a nemá žádný záměr dál eskalovat situaci“.

Íránský útok na Izrael byl oprávněný, prohlásilo Rusko a vyzvalo ke zdrženlivosti

Blízký a Střední východ

Amir Abdolláhján mluvil o útoku na budovu konzulátu v Damašku z 1. dubna, při kterém byli zabiti vysocí velitelé revolučních gard. Podle serveru First Post si stěžoval, že „Rada bezpečnosti nepodnikla nutnou reakci na útok a Írán má právo na sebeobranu v případě porušení své suverenity“. Wang na to reagoval slovy, že incident „vážně poškodil mezinárodní právo a je nepřijatelný“.

Čína podobně jako Rusko neodsoudila útok Íránu, ovšem odsoudila jako nepřijatelný útok na konzulát v Damašku. Na rozdíl od Ruska ale Peking nepodpořil přímo íránskou odvetu.

Čína je sice významným obchodním partnerem Íránu, nemá však tak hluboké vztahy s Teheránem jako Moskva. Íránský ministr zahraničí si několik hodin před útokem telefonoval se svým ruským protějškem.

Iránský minstr se také zmínil o situaci v Gaze, Teherán podle něj chce okamžité příměří. Ocenil čínskou snahu prosazovat příměří a obnovit mír v regionu.

Wang si v pondělí telefonoval i se svým saúdským protějškem.

Íránský ministr před útokem na Izrael volal Lavrovovi

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám