Hlavní obsah

Íránský ministr před útokem na Izrael volal Lavrovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva / Teherán

V sobotu, jen pár hodin předtím, než Írán zahájil útok na Izrael, spolu po telefonu hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amir Abdolláhján. Uvedla to syrská agentura SANA. Lavrov podle ní opět odsoudil izraelský útok na budovu íránského konzulátu v Damašku. Krátce na to byly z Íránu vypuštěny drony na židovský stát. Oba diplomaté se přitom ujistili o koordinaci svých kroků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí po jednání oznámilo, že obě strany spolu hovořily o situaci na Blízkém východě. Rusko ještě jednou silně odsoudilo izraelský útok na konzulát, při němž zahynulo několik vysoce postavených důstojníků íránských revolučních gard. Izrael se k zásahu nepřihlásil.

V prohlášení ruského ministerstva je zdůrazněno, že „jakýkoli útok na diplomatické a konzulární budovy, jejichž nedotknutelnost je garantována vídeňskými konvencemi, je naprosto nepřijatelný, stejně jako politicky motivované vraždy“.

Ministři také potvrdili „vzájemný závazek (obou zemí) udržovat vysokou úroveň koordinace v aktuálních otázkách mezinárodních a regionálních záležitostí“.

Součástí prohlášení jsou také obecná slova o prohlubování politické a diplomatické i obchodní a hospodářské spolupráce.

Je možné, že Írán informoval Rusko o svých záměrech.

Írán vypustil drony na Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám