Hlavní obsah

Chalífa Islámského státu zabit při náletu, hlásá další zpráva o Bagdádího smrti

– Ankara

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí prý zahynul při nedělním náletu poblíž syrské Rakky. Uvedl to v pondělí turecký deník Yeni Safak s odvoláním na sociální sítě, kde se cituje údajná zpráva tiskové agentury Amak o Bagdádího smrti. Spojené státy, které vedou leteckou kampaň, to ale nekomentovaly.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí při kázání v mosulské mešitě v červenci 2014

Článek

„Abú Bark Bagdádí byl zabit při koaličních náletech na Rakku v pátém dni ramadánu,“ citoval turecký deník údajnou zprávu agentury Amak, jež je spojena s islámskými radikály. Webová stránka íránské agentury Abna24 uvedla, že byl zabit v neděli ráno, což ale nesouhlasí, neboť pátý den ramadánu byl v pátek.

Pravdivost tvrzení zatím nemohla být nijak ověřena. Americké ministerstvo obrany se k ní nevyjádřilo.

Už v minulosti se objevovaly zprávy o smrti Bagdádího, nikdy se je ale nepodařilo potvrdit.

Zraněn při útoku na kolonu?

Minulý týden se objevila zpráva, že Bagdádí byl při náletu ve čtvrtek 9. června zraněn. Uvedla to irácká televize Al-Samáríja, která se odvolávala na zdroje z provincie Ninive.

Podle britského listu Express byla ve čtvrtek zasažena kolona aut, ve které samozvaný chalífa jel: „Útok byl podniknut na základě přesné zpravodajské informace.“

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Mělo se jednat o místo v Iráku, kam aktuálně přijel Bagdádí za dalšími vysokými představiteli Islámského státu ze Sýrie. Spojené státy ani tuto zprávu nepotvrdily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám