Hlavní obsah

Brit odsouzený v arabských emirátech na doživotí dostal milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené arabské emiráty (SAE) omilostnily jednatřicetiletého britského doktoranda Matthewa Hedgese, který byl odsouzen na doživotí za špionáž ve prospěch britské tajné služby, uvedla BBC. Podle emirátů se muž přiznal, že pracoval pro britskou tajnou službu. Hedges to ale popírá.

Foto: Daniela Tejada, ČTK/AP

Matthew Hedges se svou manželkou

Článek

Spojené Arabské Emiráty uvedly, že milost byla udělena u příležitosti státního svátku. Zároveň zveřejnily video, ve kterém se Hedges přiznává, že pracoval pro tajnou službu MI6. Brit bude moci zemi opustit po vyřízení příslušných dokumentů.

„Je to fantastická zpráva,“ komentoval situaci ministr zahraničí Jeremy Hunt a pokračoval: „I když jsme nesouhlasili s obviněními, jsme vděčni vládě Spojených arabských emirátů za rychlé vyřešení problému“.

Hedges přijel do země za studiem, měl sbírat materiál o bezpečnostní politice po revolucích v arabských zemích. Úřady v SAE uvedly, že ve skutečnosti shromažďoval informace pro britskou vládu.

Akademik byl zadržen po čtrnáctidenním pobytu v SAE. Ve vazbě byl pět měsíců, v říjnu byl propuštěn na kauci, avšak úřady mu odebraly pas.

K doživotí byl odsouzen minulý týden. Stání u soudu v Abú Zabí netrvalo ani pět minut. Rozsudek byl založen na údajném přiznání, které Hedges při výslechu podepsal, tvrdí rodina. Šlo ale o arabsky psaný dokument a Brit arabsky nerozumí.

Reklama

Výběr článků

Načítám