Hlavní obsah

Biden: Izrael ztrácí kvůli bombardování Pásma Gazy globální podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dosud nejsilnější kritika na adresu Izraele z úst prezidenta USA Joea Bidena zmiňuje „bombardování Gazy bez rozlišování cílů“, kvůli kterému Izrael přichází o podporu ve světě. Šéf Bílého domu upozornil, že bezpečnost židovského státu nezávisí jen na Spojených státech.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Americký prezident Joe Biden kritizoval izraelské akce v Pásmu Gazy v noci na úterý během setkání se sponzory Demokratické strany. Podle serveru BBC jde o dosud nejkritičtější vyjádření směrem k izraelské vládě od začátku války s Hamásem.

„Bezpečnost Izraele do jisté míry závisí na Spojených státech, ale nejde jen o nás. Je tu Evropská unie, je tu Evropa, je tu celý svět. (…) Začínají ztrácet podporu. A to kvůli bombardování, které nerozlišuje mezi cíli,“ řekl Biden. Zopakoval však také, že „není sporu o tom, že je potřeba po Hamásu jít“.

Spojené státy jsou nejvýznamnějším spojencem Izraele a také největším finančním sponzorem židovského státu. USA však v posledních týdnech stále více tlačí na Izrael, aby při bojích v Pásmu Gazy bral „zásadní ohled“ na minimalizaci civilních obětí.

Boje na jihu Pásma Gazy se přiostřují

Blízký a Střední východ

To se ale podle dostupných informací z bojiště neděje a v Pásmu Gazy přicházejí o život v důsledku izraelské vojenské kampaně denně stovky lidí. Celkový počet zabitých již od začátku násilností přesáhl podle palestinských úřadů počet 18 000 (čísla nelze nezávisle ověřit). Útok Hamásu na Izrael dne 7. října si vyžádal kolem 1200 mrtvých.

Biden a jeho administrativa se ve světle vysokých civilních ztrát v Pásmu Gazy ocitají pod stále větším tlakem veřejnosti i členů vlastní Demokratické strany.

Určitou představu o globálním pohledu na konflikt na Blízkém východě dalo pondělní hlasování na plénu OSN o rezoluci vyzývající k příměří v Pásmu Gazy. Skončilo jednoznačným výsledkem 153:10. Jedinou globálně významnou zemí hlasující proti byly Spojené státy, proti hlasovala rovněž Česká republika.

OSN schválila rezoluci k humanitárnímu příměří v Gaze. Česko hlasovalo proti

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám