Hlavní obsah

Američané údajně zabili uzbeckého velitele Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar

Vůdce Uzbeckého islámského hnutí a operační velitel Al-Káidy Tahir Juldašev byl údajně zabit v Pákistánu při jednom ze srpnových náletů amerických bezpilotních letounů. Oznámily to v pátek zdroje pákistánské špionáže.

Foto: Profimedia.cz

MQ-1 Predator při letu nad pouští

Článek

Vůdce Uzbeckého islámského hnutí a operační velitel Al-Káidy Tahir Juldašev byl údajně zabit koncem srpna v Pákistánu při jednom z náletů amerických bezpilotních letounů. Informace pochází od zdrojů v pákistánské špionáži. Podle pákistánské odnože povstaleckého hnutí Tálibán je ale tato zpráva nepravdivá, píší tiskové agentury.

Za dopadení Juldaševa byla odměna 200 tisíc dolarů

Juldašev byl na americkém seznamu nejhledanějších vůdců fundamentalistického hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu, za jejichž dopadení či informace vedoucí k němu v roce 2007 vypsaly USA odměnu 200 000 dolarů.

"Ten muž je mrtev. Byl zabit při náletu bezpilotního letounu na Jižní Vazíristán 27. srpna," oznámil v pákistánském Péšávaru činitel místní špionáže, který si nepřál být jmenován. V této oblasti hraničící s Afghánistánem se Juldašev pohyboval už několik let, dodal.

Informaci o Juldaševově smrti má prý pákistánská špionáž potvrzenou z několika zdrojů. Agentuře AP nicméně zavolal Kari Husajn, který patří mezi nejvyšší velitele Talibanu, aby oznámil, že Juldašev žije. "Ty zprávy jsou všechny falešné," prohlásil Husajn v telefonátu z neznámého místa. "On žije."

Uzbekové mají pověst odhodlaných bojovníků

V pákistánských kmenových oblastech se ukrývá celá řada uzbeckých ozbrojenců, kteří se zapojují do bojů jak v Afghánistánu, tak v Pákistánu. Uzbekové jsou považováni za nejodhodlanější bojovníky.

Získat nezávislou informaci o Juldaševově smrti je prakticky nemožné. Jižní Vazíristán patří mezi hlavní bašty Al-Káidy a Talibanu v Pákistánu a přístup sem je nesnadný i nebezpečný.

Juldašev se nejprve zapojil do islámského boje proti komunistické vládě v Uzbekistánu před i po jeho odtržení od Sovětského svazu. Později uprchl do bezpečí Afghánistánu, kde v té době vládlo hnutí Tálibán a bojoval na straně tohoto radikálního islámského hnutí v afghánské občanské válce. Poté, co vládu Tálibánu svrhla Spojenými státy vedená invaze v roce 2001, uprchl do pákistánského Vazíristánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám