Hlavní obsah

Američané shodili nad Pásmem Gazy první dodávku humanitární pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda v sobotu nad Pásmem Gazy shodila ze tří letadel první dodávku humanitární pomoci pro obyvatele palestinského území. S odvoláním na nejmenované činitele o tom informují agentury AP a AFP. Oficiální oznámení se očekává později. Letadla C-130 Hercules podle zdrojů shodila 66 balíků obsahujících celkem 38 tisíc porcí jídla.

Foto: Kosay Al Nemer, Reuters

Letadlo shazující humanitární pomoc nad Pásmem Gazy. Ilustrační foto

Článek

O chystané humanitární pomoci shazováním z letadel už v pátek mluvil americký prezident Joe Biden. V Gaze panují katastrofální podmínky kvůli pokračujícímu tažení izraelské armády proti teroristickému hnutí Hamás, které toto území ovládá.

Lidem se nedostává pitné vody, jídla ani léků. Pomoc z letadel už nyní shazuje Jordánsko ve spolupráci s Egyptem a Francií. Očekává se, že tato dodávka jídla byla ze strany Američanů první z mnoha, napsala agentura AP s tím, že pomoc bude koordinována s Jordánskem.

Biden doufá, že příměří v Gaze nastane do ramadánu

Blízký a Střední východ

Rozšíření humanitární pomoci

Americký prezident Joe Biden už při pátečním oznámení pomoci řekl, že množství zejména potravinové pomoci proudící do Pásma Gazy „není ani zdaleka dostatečné“. „Chci, aby se tam dostaly další stovky kamionů,“ řekl.

Slíbeným rozšířením distribuce humanitární pomoci do Pásma Gazy USA reagují mimo jiné na čtvrteční incident, při němž zahynula nejméně stovka lidí čekajících na humanitární pomoc u města Gaza. Izraelští vojáci, kteří pálili do davu, se hájí sebeobranou.

Hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, tvrdí, že v konfliktu s Izraelem od loňského října zemřelo přes 30 000 lidí, aniž by rozlišovalo mezi civilisty a bojovníky. Izraelské tažení v Gaze je reakcí na říjnový útok palestinských ozbrojenců, kteří v pohraničních oblastech zabili asi 1200 lidí a dalších více než 200 unesli.

USA se zapojí do leteckého doručování pomoci do Pásma Gazy, slíbil Biden

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám