Hlavní obsah

Biden doufá, že příměří v Gaze nastane do ramadánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března. Novinářům to podle agentury Reuters řekl v pátek večer, když opouštěl Bílý dům.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

„Ještě tak daleko nejsme,“ poznamenal také k výhledům na příměří, o němž se už jedná několik měsíců. Na začátku týdne přitom uvedl, že příměří by mělo nastat hned po víkendu.

Izraelská média v pátek s odvoláním na zdejšího činitele informovala o tom, že Tel Aviv odmítne další vyjednávání o příměří, dokud od Hamásu neobdrží seznam rukojmích, kteří jsou v Pásmu Gazy stále naživu.

Jedná se i po čtvrtečním masakru civilistů

Televize CNN v noci na dnešek s odvoláním na americké činitele uvedla, že vyjednávání pokračují navzdory čtvrtečnímu incidentu, který si v Gaze vyžádal přes 100 obětí.

Podle Hamásu, který Západ považuje za teroristickou organizaci, přišli Palestinci čekající na humanitární pomoc o život, když do davu stříleli izraelští vojáci.

O velkém počtu lidí zraněných kulkami informoval podle serveru listu The Times of Israel také tým OSN, který navštívil nemocnici ve městě Gaza.

Izraelská armáda uvedla, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy.

Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

Biden v pátek vyjádřil důvěru, že Izrael incident vyšetří.

Agentura APA napsala, že šéfredaktoři řady médií „naléhavě“ vyzvali ve společném dopise Izrael k ochraně novinářů v Gaze. Dopis podepsali zástupci agentur Reuters, AP, AFP či novin The New York Times, The Guardian nebo televizí BBC a CNN.

Hamás dostal nabídku na přerušení bojů. Není jasné, zda ji přijme

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám