Hlavní obsah

USA se zapojí do leteckého doručování pomoci do Pásma Gazy, slíbil Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že americká armáda v nejbližších dnech shodí humanitární pomoc do Pásma Gazy. Washington podle něj udělá vše pro to, aby se přísun pomoci do palestinské enklávy zvýšil.

Foto: Bonnie Cash, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Prezident Biden uvedl, že množství zejména potravinové pomoci proudící do Pásma Gazy „není ani zdaleka dostatečné“. „Chci, aby se tam dostaly další stovky kamionů,“ řekl.

Shazování humanitární pomoci Palestincům v Pásmu Gazy není novinkou. Jordánské letectvo již delší dobu shazuje nejen lékařské zásoby pro jordánskou polní nemocnici v Gaze, ale i potravinovou pomoc. Jedné z takových akcí se zúčastnil i král Abdalláh II.

Slíbeným rozšířením distribuce humanitární pomoci do Pásma Gazy prezident Biden reaguje mimo jiné na čtvrteční incident, při němž zahynula nejméně stovka lidí čekajících na humanitární pomoc u města Gaza.

Foto: Mahmoud Issa, Reuters

Palestinci se při čekání na potravinovou pomoc shromažďují u města Gaza, kam zajíždějí kamiony humanitárních organizací (únor 2024)

Washington žádá Izrael o jeho důkladné vyšetření. Palestinci totiž tvrdí, že lidi zasáhl izraelský úder. Izraelská armáda nicméně ve čtvrtek zveřejnila záběry ukazující, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti. Ty si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy s pomocí. Přiznala však, že její vojáci, kteří se cítili v ohrožení, když se k nim přiblížil dav, stříleli lidi do nohou.

Humanitární krize v pásmu Gazy se rozrostla do katastrofálních rozměrů poté, co v palestinské enklávě vypukla válka Izraele proti teroristickému hnutí Hamás. Odstartoval ji vpád Hamásu na izraelské území z října 2023.

Po příjezdu humanitární pomoci se v Gaze strhla potyčka. Izraelští vojáci pálili do davu, hájí se sebeobranou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám