Hlavní obsah

Ahmadínežád poprvé naznačil možnost uznání Izraele

Novinky, Tomáš Reiner
Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád poprvé naznačil, že jeho země je ochotna uznat právo státu Izrael na svou existenci. V rozhovoru pro americkou stanici ABC řekl, že Írán souhlasí, aby konflikt mezi Izraelci a Palestinci vyřešilo dvoustátí.

Článek

„Podpoříme jakékoliv rozhodnutí (mezi Palestinci a Izraelem),“ řekl Ahmadínežád s tím, že Írán se do ničeho vměšovat nebude a totéž očekává od dalších zemí regionu. Prezident v minulosti opakovaně použil ve vztahu k Izraeli termíny „vyhlazení“ či „vymazání z mapy“.

Dá se očekávat, že Západ i Izrael bude k jeho obratu opatrný, vzhledem k tomu, že před týdnem Ahmadínežád na konferenci OSN Izraelce obvinil z „nejkrutějšího a nejvíce represivního rasistického režimu“.

Vznik samostatného palestinského státu podporuje i Západ v čele s USA. Nová izraelská vláda se ale k plánu staví zády. Po svém nástupu zamítla předloňské dohody z amerického Annapolisu a neuznává ani mírový plán arabských zemí. Od Palestinců žádá nejprve uznání židovského státu Izrael.

Írán čekají v červnu prezidentské volby. Ahmadínežád ještě nemá jistou podporu konzervativců, kteří se za něj postavili před čtyřmi lety. Prezident je ve vlasti kritizován za špatné řízení ekonomiky, jeho zahraniční politika kontroverze nevzbuzuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám