Hlavní obsah

Blinken jedná v Pekingu. Si po setkání hlásí dílčí pokrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí v Pekingu jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Krátce předtím se setkal i s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem I. V neděli jednal sedm a půl hodiny s čínským ministrem zahraničí Čchinem Kangem. Blinken je prvním šéfem americké diplomacie, který zemi po pěti letech navštívil.

Blinken jedná v Pekingu. První rozhovory po pěti letech nepřinesly průlom.Video: Reuters

 
Článek

Blinkenova nynější cesta do 1,4miliardové země, kam jel jako dosud nejvýše postavený představitel Spojených států od nástupu prezidenta Joea Bidena do úřadu, je vnímána jako pokus o snížení napětí mezi oběma mocnostmi.

Setkání amerického ministra zahraničí a čínského prezidenta v pondělí potvrdila čínská státní média.

„Čínská strana jasně vyjádřila svůj postoj a obě strany se dohodly, že budou pokračovat ve společné dohodě, které jsme s (americkým) prezidentem (Joem) Bidenem na Bali dosáhli,“ řekl Si podle agentury Nová Čína v narážce na loňské setkání prezidentů na summitu G20.

Podle něj se i při pondělním jednání v některých dílčích otázkách podařilo dosáhnout pokroku a dohody. „Doufám, že ministr Blinken by prostřednictvím této návštěvy mohl pozitivně přispět ke stabilizaci čínsko-amerických vztahů,“ řekl Si.

Během nedělního sedm a půl hodiny dlouhého rozhovoru s čínským ministrem zahraničí Čchinem Kangem řekl Čchin Blinkenovi, že „čínsko-americké vztahy jsou na nejnižší úrovni od navázání diplomatických vztahů“, uvedla čínská televize CCTV.

„To není v souladu se základními zájmy obou národů a nesplňuje to očekávání mezinárodního společenství,“ dodal Čchin.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký a čínský ministr zahraničí, Antony Blinken a Čchin Kang

Americké ministerstvo zahraničí po jednání, které bylo o hodinu delší, než se plánovalo, uvedlo, že rozhovory „byly upřímné, věcné a konstruktivní“.

Oba muži dali najevo snahu stabilizovat vztahy navzdory hlubokým rozdílům, jak to označil nejmenovaný americký diplomat.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí zdůraznil Blinken význam diplomacie a udržení otevřených komunikačních kanálů.

Velký průlom se nečekal

Čínská média informovala, že Čchin ujistil o odhodlání své země budovat stabilní, předvídatelné a konstruktivní vztahy s USA.

Foto: Leah Millis, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a nejvyšší čínský diplomat Wang I

Nezdá se však, že by se při jednání dosáhlo jakéhokoli průlomu v klíčových otázkách Tchaj-wanu, vzájemného obchodu, lidských práv a kontroly dodávek syntetického opioidu, na němž jsou závislé desetitisíce Američanů, uvedl list The Guardian.

Úvodník v pondělním vydání čínského listu Global Times ale vyznívá optimisticky.

„Navzdory velmi malým očekáváním ohledně jakéhokoli průlomu učiněného během Blinkenovy návštěvy v Číně stále existuje naděje, že obě strany dokážou najít ve vzájemných vztazích základní linku,“ napsal Global Times.

Spor o Tchaj-wan

Čchin dal podle listu Global Times najevo, že „otázka Tchaj-wanu stojí v centru čínských zájmů a je nejdůležitějším tématem čínsko-amerických vztahů a největším rizikem“.

Foto: Leah Millis, Reuters

Jednání americké a čínské delegace

Wang, s nímž si v pondělí Blinken před schůzkou potřásl rukou, byl dříve ministrem zahraničí a nyní zastává nejvyšší zahraničněpolitickou funkci uvnitř vládnoucí komunistické strany a je nadřazen i současnému ministru zahraničí Čchinovi.

Americký ministr zahraničí se měl do Pekingu vydat už v únoru, ale cestu tehdy zrušil kvůli přeletu čínského špionážního balonu nad Spojenými státy, který výrazně narušil vzájemné vztahy, připomněla agentura Reuters.

Letos první americký přítel, řekl Si Ťin-pching po setkání s Gatesem

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám