Hlavní obsah

Letos první americký přítel, řekl Si Ťin-pching po setkání s Gatesem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates se v pátek setkal v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten miliardáře ocenil jako prvního amerického přítele, s nímž se letos setkal. S vysokými představiteli asijské velmoci, mimo jiné s vicepremiérem Ting Süe-siangem, se už koncem května v Číně setkal další americký miliardář Elon Musk.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates a Si Ťin-pching

Článek

„Jste první americký přítel, kterého jsem letos v Pekingu potkal,“ ocenil podle čínského státního deníku Global Times Gatese prezident Si. „S tím, jak se svět vynořuje z covidu, by měli lidé více cestovat, více komunikovat a zlepšit vzájemné porozumění,“ dodal.

Si také řekl Gatesovi, že Čína je ochotna posílit spolupráci s Nadací Billa a Melindy Gatesových, zapojit se do „rozsáhlé technologické inovační spolupráce se zeměmi po celém světě“ a „aktivně se podílet a podporovat reakci na globální výzvy“, jako je změna klimatu a veřejné zdraví.

Spolupráce na AI je citlivá

Gates přicestoval na návštěvu Číny krátce poté, co list Financial Times informoval, že Microsoft přesouvá některé ze svých nejlepších expertů na umělou inteligenci (AI) z Pekingu do kanadského Vancouveru.

A to kvůli tomu, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje omezení investic z USA do čínských nejvyspělejších technologií.

Právě pekingské pracoviště Microsoft Research Asia přitom hrálo klíčovou roli při výcviku čínských expertů na umělou inteligenci, podotkl v této souvislosti web Techcrunch.

Ten dodal, že den před setkáním se Sim oznámila nadace Gatesových obnovenou spolupráci s pekingskou samosprávou a univerzitou Čching-chua na vývoji inovativní léčby infekčních nemocí v zemích s nízkými a středními příjmy.

Nadace Gatesových společné neziskovce Global Health Drug Discovery Institute přislíbila dar ve výši 50 milionů dolarů (přes jednu miliardu korun).

Musk v Pekingu

O tom, že zakladatel společnosti Tesla Elon Musk na konci května navštívil Peking, informovala agentura Reuters.

Ta dodala, že se miliardář setkal s čínským vicepremiérem Ting Süe-siangem, ministry obchodu, průmyslu a zahraničí. O detailech jednání přitom nebylo nic známo. Stejně jako v případě schůzky Siho a Gatese Čína o jednání předem oficiálně neinformovala.

Vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou přitom momentálně velmi napjaté mimo jiné kvůli nárokům Pekingu v Jihočínském moři, odlišným postojům k otázce Tchaj-wanu nebo čínskému balónu, který USA nad svým územím počátkem roku sestřelily s tím, že šlo o špionáž.

Pauza ve vývoji umělé inteligence? To problémy nevyřeší, míní Bill Gates

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám