Hlavní obsah

Blahořečení Jana Pavla II. začne 28. června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Proces blahořečení bývalého papeže Jana Pavla II. začne 28. června. Uvedly to v noci na pátek italské tiskové agentury s odvoláním na předsedu biskupské konference kardinála Camilla Ruiniho.

Článek

"V úterý 28. června v 19 hodin (SELČ) v bazilice svatého Jana Lateránského... oficiálně zahájíme proces beatifikace a kanonizace našeho milovaného biskupa a papeže Jana Pavla II.," uvedl Ruini v Římě.

Jan Pavel II. zemřel 2. dubna ve věku 84 let. [celá zpráva] O jeho blahořečení se začalo mluvit hned v prvních hodinách po jeho skonu. [celá zpráva]

Blahořečení bývá předstupněm ke svatořečení. Řízení, ve kterém se o blahořečení rozhoduje, obvykle začíná nejdříve pět let po adeptově smrti. V případě Jana Pavla II. však bylo oznámeno již 42 dní po jeho smrti a začít by oficiálně mělo na konci června.

Papež proces blahořečení může urychlit. To se stalo i v případě Matky Terezy blahořečené rok a půl poté, co v roce 1997 zemřela. V minulosti byli rychle blahořečeni i papežové Jan XXIII. a Pius XII.

Ničení dokumentů nebude

Vatikán v polovině týdne rovněž oznámil, že nebude respektovat přání Jana Pavla II. týkající se jeho písemností. Bývalý papež si přál, aby byly listiny zničeny.

Podle představitelů katolické církve šlo jen o doporučení, ne o příkaz. Listiny tak zůstanou zachovány pro další generace. Právě některé dokumenty sepsané Janem Pavlem II. by měly být použity při jeho nadcházejícím blahořečení.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež zemřel

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest,...

Papež bude pohřben ve Svatopetrském chrámu

Papež Jan Pavel II. bude pohřben ve vatikánském Svatopetrském chrámu. Jeho ostatky by měly být uloženy do podzemní krypty. Uvedla to v neděli odpoledne italská...

Výběr článků

Načítám