Hlavní obsah

Papež bude pohřben ve Svatopetrském chrámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Papež Jan Pavel II. bude pohřben ve vatikánském Svatopetrském chrámu. Jeho ostatky by měly být uloženy do podzemní krypty. Uvedla to v neděli odpoledne italská televize RAI. Termín obřadu není znám. Spekuluje se ale o čtvrtku. Svatý otec podle posledních lékařských zpráv zemřel na septický šok a nevyléčitelný kolaps krevního oběhu.

Článek

Přípravné práce na místě posledního odpočinku Jana Pavla II. už jsou v běhu. Měl by být uložen na místo, které se uvolnilo po papeži z let 1958 až 1963 Jana XXIII., jehož ostatky byly přemístěny jinam po jeho blahořečení Janem Pavlem II.

Papežovo tělo musí být podle vatikánských pravidel pohřbeno mezi čtvrtým a sedmým dnem po smrti v bazilice svatého Petra, pokud ve své závěti nestanovil jinak.

Ostatky jsou vystaveny

Ostatkům Jana Pavla II. se mohli již odpoledne v Apoštolském paláci poklonit italští činitelé, členové římské kurie a diplomaté. Veřejnost se bude moci s papežem naposledy rozloučit od pondělí.

V certifikátu smrti papeže, podepsaném jeho osobním lékařem, jsou vyjmenovány zdravotní neduhy, jimiž nejvyšší představitel katolické církve v posledních letech trpěl. Vatikán tak například poprvé přiznal skutečnost, že Jan Pavel II. trpěl Parkinsonovou nemocí.

Bezprostřední příčina papežovy smrti vyplynula z výsledků elektrokardiografických testů, které trvaly přes 20 minut, uvedla agentura Reuters.

Přístup k ostatkům od pondělí

Tělo papeže bude vystaveno do 16:00 SELČ ve druhém patře paláce. Veřejnost bude mít možnost ostatky Svatého otce spatřit až v pondělí ve Svatopetrském chrámu, kam bude přeneseno z Klementinského sálu Apoštolského paláce kolem 17:00 SELČ.

Dnes ale mohli ostatky lidé vidět prostřednictvím televizního přenosu vatikánské televize a nadnárodních televizních kanálů.

Zesnulý je oděn do červeno-bílého roucha, na hlavě má bílou mitru a v podpaží svou biskupskou berlu. Tělo spočívá na márách pod jednoduchým křížem, po stranách drží čestnou stráž dva příslušníci papežovy švýcarské grady.

Zádušní mši přihlížely davy

Dnešní zádušní mši na náměstí Sv. Petra ve Vatikánu přihlíželo 200 tisíc lidí. Vedl ji kardinál Angelo Sodano.

Pohřeb papeže nebude dříve než ve čtvrtek, oznámil Vatikán v noci na neděli. Rázně tak popřel tvrzení italských médií, že by se mohlo poslední rozloučení s papežem Janem Pavlem II. uskutečnit ve středu.

Do Říma se sjíždějí tisíce poutníků. Podle pozorovatelů se v italské metropoli příští týden rozloučí milióny lidí.

Posílení železnic, dostatek vody

Řím se připravuje na milióny poutníků. Italské železnice vypraví dodatečné vlaky a město se zásobí pitnou vodou a tisíci nových lůžek, aby přijalo davy návštěvníků. Od pondělí budou ostatky Jana Pavla II. vystaveny v bazilice svatého Petra.

Itálie vyhlásila čtyřdenní smutek včetně dne pohřbu. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi. Na pomoc návštěvníkům se otevřou tři sportovní stadiony včetně stadionu olympijského. Konečné datum, kdy se bude nakonec smuteční obřad konat, formálně schválí v pondělí kardinálové.

Ostatky Svatého otce budou s největší pravděpodobností uloženy v bazilice sv. Petra v Římě vedle jeho předchůdců. Možnost, že by Karol Wojtyla byl pohřben jinde, třeba v rodném Polsku, téměř nepřipadá v úvahu. Opačně to však neplatí - v kryptě svatopetrského chrámu jsou výjimečně pochovávány i jiné osoby než papežové. Odpočívá tam také český kardinál Josef Beran (1888-1969).

Poláci chtějí papežovo srdce

Za klidné spočinutí Jana Pavla II. se v neděli modlí stovky miliónů věřících na celém světě. Komunistická Kuba dokonce vyhlásila třídenní smutek. Tamním věřícím sdělil smutnou zprávu ve státní televizi kardinál Jaime Lucas Ortega y Alamino.

Uplakaný den zažívají také Poláci. "Neumím si představit svět a Polsko bez Svatého otce," řekla žena, která se přišla pomodlit do baziliky ve Wadowicích, rodné obci papeže. "Jsem tak zaražený, že nejsem schopen vůbec mluvit," dodal muž stojící opodál. Před školou, kde chodil papež do školy, před kostelem, kde byl pokřtěn, se shromažďují psaníčka se vzkazy. K nejčastějším patří: "Jsi nyní doma".

Polská vlajka vlající před prezidentským palácem byla na důkaz smutku stažena do půli žerdi. Ve městě Krotoszyn zapálili z piety dvoutunovou svíci měřící 3,4 metru. Měla by hořet 30 dní. Většina tamních deníků přinesla mimořádné speciální přílohy o skonu nekorunovaného krále země.

Svého rodáka oplakává také bulvární deník Fakt. Vyzval úřady, aby usilovaly o převezení srdce Jana Pavla II. do Polska. Mělo by být uloženo v Krakově, vedle krypt polských králů, básníků a vysokých hodnostářů církve. Myšlenku již delší dobu prosazuje jeden z nejbližších přátel papeže - kardinál Franciszek Macharski.

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám