Hlavní obsah

Zesnulému papeži se poklonil milión poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Ostatkům papeže Jana Pavla II. se ve Vatikánu poklonilo už milión poutníků. Odhad zveřejnily italské úřady. Kardinálové se i ve středu dopoledne sešli ve Vatikánu, aby opět jednali o termínu shromáždění, z něhož má vzejít nový papež. Termín nebyl stanoven.

Článek

Stejně jako v předcházejících dnech se do Svatopetrské baziliky přicházejí poklonit ostatkům papeže desetitisíce věřících. Na několikavteřinové zhlédnutí ostatků Svatého otce musí každý zájemce vystát více než dvoukilometrovou frontu. Čekací doba nyní dosahuje už 12 hodin.

Svatopetrská bazilika otevřela dnes brány těsně po 05:00 SELČ. CNN popsala příběh rodiny, která jela z jihu Itálie sedm hodin do Říma, vystála dvanáctihodinovou frontu, a pak se zase vrátila domů.

V Římě ale podle policie stále zůstává asi milión lidí, kteří čekají na páteční pohřeb. Připraveny jsou desítky tisíc lůžek. Řada lidí ale spí přímo na ulici.

Italové reagovali na smrt papeže vedle smutku také zvýšením sázek. Do tiketů nejčastěji vpisují hodinu a minutu papežova úmrtí, čili čísla 21 a 37. Populární je i dvojka, datum papežova úmrtí, a číslo 84, což vyjadřuje papežův věk.

Čekání na překlad závěti

Kolegium zasedá již od pondělí, zatím však upřesnilo jen podrobnosti kolem pátečního papežova pohřbu. V úterý vatikánský tiskový tajemník Joaquín Navarro-Vals oznámil, že Jan Pavel II. zanechal závěť v podobě psaného "duchovního odkazu".

Agentura AFP s odvoláním na italský tisk naznačuje, že dokument je zřejmě zaměřen především na úvahy o životě a smrti, o víře a lidskosti.

Papeže uctil i Senát USA

Pohřeb Jana Pavla II. začne ve Vatikánu v pátek v 10 hodin ráno. Jsou na něj pozvány dvě stovky osobností z celého světa, mj. americký prezident George W. Bush a britský premiér Tony Blair.

"Byl to skvělý člověk. Bude mi ctí zastupovat naši zemi na smutečním obřadu a připomenout tak výjimečný život muže, jenž se zasloužil o svobodu a lidskou důstojnost," sdělil Bush svým ministrům v úterý.

Americký Senát přijal včera také rezoluci oceňující výjimečnost zesnulého papeže. Podle ní Svatý otec pečoval o "harmonické soužití mezi katolíky a ortodoxními věřícími a protestanty, vybudoval naše přátelství s židy, muslimy a stoupenci jiných vír, a vroucně prosazoval porozumění mezi jednotlivými náboženstvími".

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Související témata:

Výběr článků

Načítám