Hlavní obsah

Bizoní muž by se rád vrátil do Kapitolu. Po dobrém, jako poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtržník, z něhož odhalená hruď a rohatá kožešinová čepice udělaly symbol útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021, dal na srozuměnou, že bude kandidovat do Kongresu.

Foto: Cheney Orr, Reuters

Jacob Chansley s transparentem: „Poslal mě Q!“

Článek

Web NBC News v pondělí uvedl, že Jacob Chansley (35), v konspiračních kruzích známý jako QAnon Šaman, či jen QŠaman anebo Bizoní muž, minulý týden nechal ve státě Arizona úředně zaevidovat své prohlášení o zájmu stát se uchazečem o křeslo v Kongresu.

Zvažuje kandidovat za Libertariánskou stranu, na místo, které se uvolní po Debbie Leskové (65), poslankyni Republikánské strany.

Chansley, též známý jako Jake Angeli, patřil mezi první výtržníky, kteří v lednu 2021 pronikli do budovy Kapitolu v době, kdy tam poslanci potvrzovali vítězství Joea Bidena nad Donaldem Trumpem v prezidentských volbách v listopadu 2020.

Bizoní muž si ztečí Kapitolu srovnal účty s bažinou

Amerika

Chansley, aktivista a propagátor konspiračních teorií, který se účastnil protrumpovských shromáždění, vtrhl do budovy Kapitolu ozbrojen kopím s připevněnou americkou vlajkou a na obličeji měl namalovaný design z americké vlajky v bílé, červené a modré barvě.

Přiznal se a kál se

Před soudem Chansley přiznal k jedinému trestnému činu – k maření úředního výkonu - a soud mu vyměřil 41 měsíců vězení, z něhož ho propustili předčasně letos v květnu.

Chansley, ne příliš úspěšný herec, u soudu vypověděl, že on a příznivci bývalého republikánského prezidenta USA Donalda Trumpa vtrhli do sálu, zaujali místo tehdejšího viceprezidenta USA Mikea Pence a zanechali mu na stole vzkaz: „Je to jen otázka času. Spravedlnost přichází“.

Před soudem však Chansley uznal, že vstup do Kapitolu nebyl správný, a dodal, že pro své jednání nemá omluvu.

Šaman z Kapitolu dostal tři a půl roku vězení

Zahraniční

„Poctiví lidé přiznávají, když se mýlí. Já jsem se mýlil, když jsem vstoupil do Kapitolu. Neměl jsem žádnou omluvu. Nejsem žádný povstalec. Rozhodně nejsem domácí terorista,“ řekl Chansley u soudu.

Chansley byl jedním z více než 1100 lidí obviněných z útoku z 6. ledna, který měl za následek zpoždění Bidenova potvrzení ve volbách o několik hodin.

Advokát Albert Watkins, který Chansleyho u soudu zastupoval, uvedl, že jeho klient dlouhodobě trpí poruchou osobnosti a svého jednání z 6. ledna 2021 upřímně lituje.

Uctívá QAnon

Jeho „pravdou“ se stal QAnon, jenž se už nedá označit za obyčejnou spikleneckou teorii – bez pevné sktruktury a lídra přerostl v rozsáhlou a neustále bobtnající spleť konspirací.

Vychází z toho, že v roce 2016 vysoce postavený vládní agent s bezpečnostní prověrkou na úrovni Q odhalil „nejtemnější bažinu“, neboť má přístup k utajovaným informacím o spiknutí ve státních strukturách vedeném demokraty v čele s Hillary Clintonovou, bývalou první dámou a senátorkou.

Hillary a spol., tito tajní uctívači Satana, z jedné pizzerie ve Washingtonu prý řídí pedofilní obchod s dětmi. O moc se dělí s ilumináty, miliardářem Georgem Sorosem, prodlouženou rukou klanu Rockefellerových, a Bildebergskou skupinou.

Je retardovaný, nepatří do vězení, hájí rohatého šamana z Kapitolu právník

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám