Hlavní obsah

Zvoral jsem to, kál se Trumpův stoupenec. Za útok na Kapitol dostal 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmnáct let vězení v souvislosti s útokem na Kongres vyměřil soud ve Washingtonu bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi. Podle prokuratury byl „podněcovatelem a lídrem“ akce radikálních příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, kteří vzali 6. ledna 2021 útokem budovu Kapitolu.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Joe Biggs na archivním snímku

Článek

Trest pro Biggse patří v souvislosti s útokem Kapitol k těm nejtvrdším. Rekordem je osmnáctiletý trest, který dostal zakladatel radikální skupiny Oath Keepers Stewart Rhodes. Oba muži byli odsouzeni za „rozvratné spiknutí“.

Prokuratura pro Biggse, vojenského veterána se zkušenostmi z Iráku, požadovala 33 let za mřížemi. Obhájce řekl, že Trump jeho klienta „obelhal“. Sám Biggs se před vynesením rozsudku kál s tím, že ví, že to „zvoral“, informovala stanice NBC News.

„Omlouvám se za svou rétoriku,“ řekl někdejší člen krajně pravicové skupiny s tím, že se takto snažil vypořádat s tím, že jeho dcera byla obtěžována jiným členem jejich rodiny. „Je mi to moc líto. …nejsem terorista, nemám v srdci nenávist,“ řekl Biggs, který se zapřísahal, že v politickém extrémismu pokračovat nebude. „Skončil jsem s tím. Je mi už na nic z boje levice proti pravici,“ řekl Biggs.

Trumpovi příznivci zaútočili na sídlo Kongresu poté, co tehdejší republikánský prezident utrpěl volební porážku v souboji s demokratem Joem Bidenem, kterou však nechtěl uznat. Útok si vyžádal pět obětí a množství raněných včetně 138 policistů. V souvislosti s incidentem je vyšetřován i samotný Trump.

Mezi soudy a kampaní. Trumpův klíčový proces se kryje s hlavním dnem primárek

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám