Hlavní obsah

Bizoní muž si ztečí Kapitolu srovnal účty s bažinou

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ani v tak početném davu nešel přehlédnout. Tvář si pomaloval na modro, bílo a červeno, tělo od pasu nahoru kryjí tetování, na hlavu si nasadil své poznávací znamení – kožešinu s bizoními rohy, oblékl si otrhané kalhoty, v ruce třímal kopí s americkou vlajkou.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Jake Angeli

Článek

Jake Angeli (32), v konspiračních kruzích známý jako QAnon Šaman, či jen QŠaman, nemohl při středeční zteči Kapitolu chybět.

Pojal ji jako bezva povyražení. Za pultem šéfa republikánské většiny Senátu vyměnil republikána Mitcha McConnella (78) a nepokrytě si svých více než pár minut slávy náležitě užíval. Reportéru kanadského listu The Globe and Mail vylíčil, že po nějaké době ho policie zdvořile požádala, aby odešel.

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Amerika

Spiknutí z pizzerie

Ne příliš úspěšný herec a zpěvák z Arizony, vlastním jménem Jacob Anthony Angeli Chansley, už loni v rozhovoru pro list Arizona Republic přiznal, že své vzezření si vybral záměrně, protože tak může upoutat pozornost.

„Jsem pak schopen mluvit s lidmi, a to se všemi, o své víře a pravdě, která jim zůstává skryta,“ vysvětlil.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Jeho „pravdou“ se stal QAnon, jenž se už nedá označit za obyčejnou spikleneckou teorii bez pevné struktury a lídra. Přerostl totiž v rozsáhlou a neustále bobtnající spleť konspirací.

Vychází z toho, že v roce 2016 vysoce postavený vládní agent s bezpečnostní prověrkou na úrovni Q odhalil „nejtemnější bažinu“, neboť má přístup k utajovaným informacím o spiknutí ve státních sktrukturách vedeném demokraty v čele s Hillary Clintonovou (73).

Trump, tichý bojovník

Hillary a spol., podle Angeliho tito tajní uctívači Satana, z jedné pizzerie ve Washingtonu řídí pedofilní obchod s dětmi. O moc se dělí s ilumináty, miliardářem Georgem Sorosem (90), prodlouženou rukou klanu Rockefellerových, a Bildebergskou skupinou.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Samolepka odkazující na konspirační teorii zvanou QAnon.

„Jejich jediným skutečným protivníkem je Donald Trump, avšak svůj boj musí vést za kulisami, v ústraní, mimo pohled veřejnosti,“ podotkl list The Boston Globe.

Proto používá šifry a náznaky, aby zasvěceným dal na vědomí, jak se věci mají. Na tiskovku o pandemii si prezident letos vzal kravatu žluté barvy, tedy stejné, jakou vlajka v námořní signalizaci dává na vědomí, že na palubě není nikdo nakažený.

V USA zatkli dva nejvýraznější demonstranty z Kapitolu. Jejich fotky zná celý svět

Amerika

V únoru 2020 Angeli pracoval pro Trumpovu kampaň v arizonském Phoenixu. Zvedl potrhanou ceduli s nápisem „Q mě poslal“ a zeptal se davu, jestli o tom spiknutí ví. Několik lidí souhlasně přikývlo. „Sněhová koule se valí a je stále větší,“ řekl tehdy. „Všechno to do sebe zapadlo. Teď jsme hlavní proud.“

17 procent teorii věří

Průzkum agentury Ipsos loni v prosinci ukázal, že s hlavní teorií QAnonu souhlasí 17 procent Američanů.

37 procent nemá názor.

V souladu s těmito konspiracemi si třetina myslí, že Joe Biden vyhrál podvodem.

Angeli se nakonec sám přihlásil na washingtonské pobočce Federálního úřadu pro vyšetřování. Agentům řekl, že na středeční akci dorazil kvůli výzvám prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám