Hlavní obsah

Bin Ládin se prý chystá k návratu do Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vůdce teroristické organizace Al-Káida a nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin se zřejmě připravuje na přesun z Pákistánu do Afghánistánu. Uvedly to v úterý internetové stránky CNN s odvoláním na zdroje blízké americkým tajným službám.

Foto: Milan Haluška

Jubilejní ročník Festivalu Dokořán

Článek

Pentagon se domnívá, že se bin Ládin ukrývá v hornaté části Pákistánu při afghánské hranici, i když přesné místo jeho pobytu nezná. Příslušníci rozvědky USA však prý nyní odhalili čerstvé důkazy o síti poslů a úkrytů na afghánské straně hranice. Právě tato síť by mohla být znamením, že bin Ládin plánuje útěk z Pákistánu.

Podle amerických představitelů vede nejhledanějšího teroristu světa k chystanému přesunu nebezpečí plynoucí z úzké spolupráce pákistánských úřadů s Washingtonem i ze zapojení některých místních kmenů do pátrání.

Arabská televize Al-Džazíra kupříkladu v pondělí odvysílala dokument o jednom z kmenů v pohraničním regionu Vana, jehož 2000 mužů se na nátlak pákistánské vlády připojilo k stíhání stoupenců organizace Al-Káida. "Region Vana je jako loď a my jsme všichni na palubě," tvrdil kmenový vůdce Núr Muhammad.

Armáda Spojených států nedávno oznámila, že zvyšuje úsilí o dopadení bin Ládina. Pákistánští vojáci minulý měsíc zadrželi při rozsáhlé razii na pákistánské straně hranice 25 osob a zabavili množství pasů, zbraní a dokumentů. Zda někteří ze zatčených patřili k Al-Káidě, pákistánské úřady nesdělily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám