Hlavní obsah

Al-Kajdá prý získala v roce 1998 taktické jaderné zbraně

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Teroristická síť al-Kajdá se před šesti lety dostala k taktickým jaderným zbraním. V neděli to napsal arabský list al-Haját vycházející v Londýně. Deník s odvoláním na zasvěcené zdroje uvedl, že Usáma bin Ládin je koupil od ukrajinských vědců, kteří navštívili afghánský Kandahár, jeho tehdejší baštu.

Foto: sumpersko.net

Zpěvák a kytarista Gustav Vichta.

Článek

Zdroje dále uvedly, že al-Kajdá neuvažuje, že by zbraně použila vůči americkým silám v některé z muslimských zemí, protože se obává vážných škod, jež by to způsobilo.

Ještě před dobytím Kandaháru na podzim 2002 al-Kajdá zbraně skryla, každou z nich "na bezpečném místě".

Mezi taktické jaderné zbraně patří rakety krátkého doletu s poměrně malou ničivou silou.

Útoky na šíity mají destabilizovat Irák

Al-Kajdá chce vyprovokovat konflikt mezi iráckými šíity a sunnity, aby ztížila plánovaný přechod kompetencí od americké přechodné správy na iráckou vládu. Vyplývá to ze sedmnáctistránkového oběžníku, který koluje po Iráku.

Američané ho objevili na počítačové disketě při prohlídce jednoho z domů, kde se skrývali lidé údajně napojení na teroristy.

"Nemáme důvod domnívat se, že jde o podvrh," řekl britskému listu The Times zdroj z amerických špionážních služeb.

Oběžník podepsal Músá Zarkaví, jordánský specialista na biologické a chemické zbraně.

Toho Američané podezřívají z členství v al-Kajdá a vedou ho na seznamu nejhledanějších osob. Navrhuje v něm rozšířit výpady proti šíitské většině, aby šíity vyprovokovaly k útokům na sunnitskou menšinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám