Hlavní obsah

Biden v Kyjevě: Putinova dobyvačná válka selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putinova dobyvačná válka selhává, prohlásil americký prezident Joe Biden během své pondělní návštěvy Kyjeva. Je to jeho první návštěva Ukrajiny od začátku invaze, chápána je jako symbol a demonstrace trvalé americké podpory Ukrajině, píše server televize CNN.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Tisková konference prezidentů Bidena a Zelenského.

Článek

Během tiskové konference se Biden vrátil k začátku války a plánům ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Putin si myslel, že Ukrajina je slabá a Západ je rozdělený,“ řekl Biden, který stál po boku ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského. „Myslel si, že nás může překonat. Nemyslím si, že by si to teď myslel,“ poznamenal.

„Prostě se mýlil,“ řekl o Putinovi. „O rok později jsou důkazy přímo zde, v této místnosti. Stojíme tu společně,“ řekl podle serveru televize CNN.

Válečnou zónu nemají USA pod kontrolou, Bidenova návštěva byla utajena do poslední chvíle

Válka na Ukrajině

Biden uvedl, že na začátku války svět úzkostlivě sledoval hromadění ruských vojsk podél ukrajinských hranic. Ve svém projevu připomněl, že spolu se Zelenským mluvili telefonicky, když „ruská letadla byla ve vzduchu“ a „tanky se valily přes hranice“.

„Řekl jste mi, že v pozadí jsou slyšet výbuchy,“ řekl Biden směrem k Zelenskému. „Nikdy na to nezapomenu. Svět se měl změnit,“ zavzpomínal.

Připomněl také, o co ho Zelenskyj v telefonátu požádal: „Shromážděte vůdce světa. Požádejte je, aby podpořili Ukrajinu.“

„Říkal jste, že nevíte, kdy spolu budeme moci zase mluvit. Té temné noci před rokem se svět doslova připravoval na pád Kyjeva. Možná i konec Ukrajiny,“ řekl Biden.

Biden se Zelenským uctili v Kyjevě za zvuku sirén památku padlých vojáků.Video: Reuters

„Uplynul rok a Kyjev odolává, Ukrajina odolává a odolává i její demokracie. Američané a celý svět stojí za vámi,“ prohlásil Biden. „Kyjev si získal mé srdce,“ svěřil se.

Na otázku, jaký význam má jeho pobyt v Kyjevě, Biden poznamenal, že to byla jeho osmá návštěva města a že návštěvy jsou „pokaždé významnější“.

Pondělní cesta prezidenta Bidena do Kyjeva byla zahalena tajemstvím vzhledem k velkým bezpečnostním obavám. Ukrajina je aktivní válečnou zónou, kde americká armáda nemá žádnou kontrolu, čímž se pondělní návštěva amerického prezidenta liší od předchozích prezidentských cest do Iráku nebo Afghánistánu.

Biden navštívil Ukrajinu šestkrát jako viceprezident. Jeho poslední návštěva Kyjeva se uskutečnila v lednu 2017, několik dní před jeho odchodem z úřadu. Do pondělí platilo, že to byla posední návštěva takto významného amerického představitele na Ukrajině, protože viceprezident Mike Pence ani předchozí prezident Donald Trump ji nikdy nenavštívili.

Nečekejte a připravte protiofenzivu, vyzývá Bílý dům Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám