Hlavní obsah

Biden podepsal zákon, jenž umožní rychlejší dodávky zbraní Ukrajině

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v pondělí podepsal zákon, který umožní urychlit a zjednodušit dodávky zbraní Ukrajině, která se již třetí měsíc brání ruské invazi.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden tak obnovil program z druhé světové války na pomoc spojencům známý jako lend-lease act (zákon o půjčce a pronájmu).

Zákon posiluje Bidenovu pravomoc uzavírat dohody s Ukrajinou a dalšími východoevropskými zeměmi, uvedl The Washington Post. Normu již dříve výraznou většinou podpořila Sněmovna reprezentantů i Senát.

„Cena za boj je vysoká, ale ustoupit agresi by bylo ještě dražší,” řekl Biden před novináři, kteří přihlíželi podpisu zákona.

Novou mluvčí Bílého domu bude poprvé černoška, Karine Jean-Pierreová

Zahraniční

Prezident také hovořil o „důležitém nástroji na podporu ukrajinské vlády a lidu v jejich boji za obranu země a demokracie”.

Americký prezident je díky normě oprávněn až do roku 2023 půjčovat nebo pronajímat vojenské vybavení Ukrajině a dalším státům ve východní Evropě postiženým ruskou válkou, píše agentura DPA.

Podobný zákon o půjčkách a pronájmu přijal americký Kongres v roce 1941, což Washingtonu umožnilo rychle a ve velkém měřítku dodávat spojencům výzbroj pro boj s nacisty.

Pro zákon ve Sněmovně reprezentantů 28. dubna hlasovalo 417 zákonodárců, proti se jich postavilo jen deset.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 procent Američanů

Amerika

Jen několik týdnů předtím jej jednomyslně schválil Senát, což je v dnešním rozpolceném Kongresu vzácný projev shody stran, poznamenává The Washington Post.

USA od začátku ruské invaze 24. února Ukrajině přislíbily nebo již dodaly zbraně a munici za více než 3,8 miliardy dolarů (90 miliard korun). Biden požádal Kongres o dalších 33 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám