Hlavní obsah

Biden je pod tlakem, aby poskytl Ukrajině tanky Abrams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří američtí kongresmani vyzvali administrativu prezidenta Joea Bidena, aby dodala Ukrajině alespoň symbolické množství tanků Abrams a přiměla tak evropské spojence, aby totéž učinili v případě německých tanků Leopard 2, jichž se Kyjev vehementně dožaduje.

Foto: Ints Kalnis, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams během předloňského cvičení v Lotyšsku

Článek

Například podle Michaela McCaula, nového republikánského šéfa zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, by stačil „pouze jeden“ tank Abrams. „Možná by stačilo říci pouze to, že je poskytneme,“ uvedl McCaul v rozhovoru pro televizi ABC.

Také demokratický senátor Chris Coons prohlásil, že je třeba odložit veškeré obavy. „Pokud situace vyžaduje, abychom nějaké abramsy poslali a uvolnili tím dodávky leopardů z Německa, Polska a od dalších spojenců, podpořil bych to,“ dodal Coons.

Pokud to situace vyžaduje, podpořil bych to
Chris Coons, demokratický senátor Kongresu USA

Německo jako výrobce tanků Leopard 2 je už delší dobu pod tlakem Kyjeva i některých spojenců z NATO v čele s Polskem, aby poskytlo tyto obrněnce ukrajinské armádě, resp. vyjádřilo souhlas s jejich dodávkami ze zemí, které jimi disponují.

Tuhle válku vyhrajeme. S Německem, nebo bez něj, prohlásil Morawiecki

Válka na Ukrajině

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí řekl, že jeho země oficiálně požádá Německo o povolení poslat leopardy na Ukrajinu v rámci skupiny zemí, jejímž členem SRN nemusí být. „Požádáme Německo o svolení. A i kdybychom souhlas nezískali, v rámci této malé koalice – i kdyby Německo jejím členem nebylo –, spolu s ostatními své tanky Ukrajině předáme,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci v Poznani, aniž by ale upřesnil, kdy se na Berlín obrátí.

Morawiecki dále uvedl, že „vyvíjení nátlaku má smysl“ a že v něm zažehlo „jiskřičku naděje“ nedělní prohlášení šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové, podle nějž by Berlín nic nenamítal, jestliže by Polsko své leopardy poskytlo Ukrajině. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ale domnívá, že zahraniční dodávky pouhých několika desítek tanků nevyřeší problém Ukrajiny, neboť Rusko disponuje téměř tisícovkou strojů.

„Když mají tisícovku tanků, pak žádná země tím, že nám dá deset, dvacet nebo padesát tanků, problém nevyřeší,“ uvedl Zelenskyj v rozhovoru pro německou televizi ARD.

Zdůraznil ale, že dodávky obrněné techniky řeší důležitou věc – motivují ukrajinské vojáky, aby bojovali za hodnoty zemí, které zbraně dodávají. Kritizoval zároveň podmínku Německa, že dodá Ukrajině tanky jen v případě, že je dodají také Spojené státy.

„Můžeš dát leopardy? No tak dej! My přece neútočíme. Tyto leopardy – pokud má někdo obavy – nepojedou po ruském území. My se bráníme. Nás nezajímá jejich (ruská) země a lidé,“ ujišťoval spojence Zelenskyj.

Trefí se na pět kilometrů
Váží 60 tun, je dlouhý asi deset metrů.
Současná verze hlavního bojového tanku je Leopard 2 A7.
Dodává se od roku 2014.
Zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann vyrobila od roku 1978 více než 3500 tanků Leopard 2.
Jeho hlavní zbraní je kanon ráže 120 milimetrů.
Umí zasáhnout cíle na vzdálenost pět kilometrů jak stojící, tak pohybující se.
Dokáže pálit i při couvání.

Morawiecki ostře vyplísnil Němce: Otálejí, uhýbají, nechtějí Ukrajině příliš pomoci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám