Hlavní obsah

Morawiecki ostře vyplísnil Němce: Otálejí, uhýbají, nechtějí Ukrajině příliš pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki na úterní tiskové konferenci oznámil, že hodlá požádat Evropskou unii o kompenzaci nákladů na tanky Leopard 2, které chce poslat na Ukrajinu. Současně podotkl, že je evidentní, že Německo se úplně nechce přetrhnout, co se pomoci Ukrajině týče.

Foto: ČTK

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Požádáme Evropskou unii o kompenzaci, bude to další zkouška dobré vůle,“ prohlásil Morawiecki na tiskové konferenci.

Doufá, že Německo rychle odpoví na otázku, zda může Varšava tanky reexportovat. „Doufám, že tato odpověď z Německa přijde rychle, protože Němci otálejí, uhýbají, jednají způsobem, který je těžko pochopitelný,“ uvedl podle agentury Reuters.

„Vidíme, že v širším smyslu nechtějí Ukrajině pomoci bránit se,“ dodal.

Mluvčí německé vlády vyjádřil pouze stroze: „K řízení přistoupíme s naléhavostí, kterou si zaslouží.“

Polsko oficiálně požádalo Berlín o převod tanků Leopard na Ukrajinu

Zahraniční

Německo dlouho váhalo

Kyjev již několik měsíců prosí o západní tanky, které podle svých slov zoufale potřebuje, aby poskytl svým silám palebnou sílu a mobilitu k prolomení ruských obranných linií a znovudobytí okupovaného území.

Německé tanky Leopard, které využívají armády po celé Evropě, jsou všeobecně považovány za nejlepší možnost, protože jsou zaprvé k dispozici ve velkém počtu a zadruhé se snadno dají nasadit a udržovat.

Německo však dosud odolávalo tlaku, aby přislíbilo vlastní leopardy. Současně se až dosud vymlouvalo, že spojenci dosud oficiálně nepožádali o povolení vyslat své, a proto nebylo k čemu se vyjadřovat. Polsko tedy do Berlína v úterý odeslalo oficiální žádost.

„Německo již obdrželo naši žádost o vyjádření souhlasu s přesunem tanků Leopard 2 na Ukrajinu,“ napsal ministr obrany Mariusz Blaszczak. A pokračoval: „Vyzývám německou stranu, aby se připojila ke koalici zemí podporujících Ukrajinu tanky Leopard 2. Je to naše společná věc, protože hovoříme o bezpečnosti celé Evropy.“

Morawiecki však již v pondělí avizoval, že i kdyby Německo svůj souhlas neudělilo, Polsko tanky odešle v rámci koalice ochotných zemí.

Polsko požádá Německo o schválení reexportu leopardů na Ukrajinu. Předá je ale i bez souhlasu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám