Hlavní obsah

Balkánská trasa už zase jede, varuje zpráva německé rozvědky

Právo, vpl

Balkánská trasa pro uprchlíky, uzavřená v březnu 2016, postupně ožívá a převaděčské bandy dostávají do Německa tisíce utečenců. Upozorňuje na to důvěrná analýza německé rozvědky Spolkové zpravodajské služby (BND), k níž se dostal časopis Focus.

Foto: MTI

Bezpečnostní plot na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Počet migrantů, kteří se balkánskou cestou dostávají do SRN, v posledním půlroce roste,“ konstatuje zpráva. V současnosti podle poznatků BND přijíždí do Německa v průměru 15 tisíc migrantů, zatímco třeba loni v lednu toto číslo činilo necelý tisíc. Pašeráci vydělávají až 120 miliónů eur (tři mld. Kč) měsíčně, podotýká rozbor.

Cestu, po níž v roce 2015 proniklo podle OSN nelegálně do EU přes 857 tisíc migrantů, uzavřela migrační dohoda mezi EU a Tureckem a rozhodnutí Rakouska omezit počet přijímaných běženců, kdy v řetězové reakci ohlásily podobné opatření i Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie.

Jako typický zmiňuje Focus příklad ze začátku března, kdy policejní hlídka narazila v bavorském Schmidhamu na šest mužů a žen, kteří se zmateně pohybovali na silnici do čtyři kilometry vzdáleného Thiersbachu. Policie pak objevila v blízkém lese dalších 39 migrantů z Iráku, Íránu, Sýrie a Somálska, z toho devět dětí.

Zločinci si kupují policisty i celníky

Do protokolu vypověděli, že je z Rumunska do Bavorska převezl turecký kamión. Museli se namačkat na jen 40 centimetrů vysoké dvojité dno a za cestu zaplatili osm tisíc eur (203 600 Kč) za osobu. „V lese je řidič vyklopil jako ilegální odpad,“ líčil rozhořčeně jeden z policistů.

BND považuje za klíčový důvod zprovoznění trasy korupci. „Některé hraniční přechody obchodníci s lidmi svými úplatky úplně ovládli. Podplacení úředníci je informují v předstihu o policejních zátazích, jindy nechávají auta s uprchlíky projíždět, došlo i k případům, že jim vozy pohraniční policie se zapnutými houkačkami razí cestu,“ upřesňuje BND.

Riziko pro pašeráky je malé. V rumunském Temešváru se mladí muži okázale projíždějí po ulicích v nejluxusnějších autech, o logistickou mezistanici se postará Bělehrad, přičemž vše se řídí - a také kasíruje - v Istanbulu.

Seehofer slibuje spíš bič než cukr

Horst Seehofer, končící bavorský premiér a designovaný spolkový ministr vnitra, už dal na srozuměnou, že se explozi migrantů na staré trase hodlá postavit. „Nerad hned zkraje ukazuji svaly, ale to, aby se z balkánské stezky stal ementál, nedopustíme. Posvítíme si na převaděče u nás a jsem připraven vyslat instruktory-specialisty na potírání korupce všude tam, kde je to třeba,“ řekl v úterý rozhlasu Bayerischer Rundfunk.

Seehofer vystupuje i jako zastánce prodloužení kontrol na německo-rakouských hranicích, jež měly původně skončit v květnu, Tiskem proskočily spekulace, že Bavorsko navíc jako jedna z posledních záchranných brzd nevylučuje zavedení vlastní ostrahy hranic, nikoli spolkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám