Hlavní obsah

Až 15 procent studentů může získat podle odhadů na Slovensku titul podvodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně může na Slovensku získat vysokoškolský titul podvodem až patnáct procent studentů. Podle nadace Zastavme korupci v zemi existuje 22 firem, které studentům nabízejí napsání závěrečné práce. Loni dostalo na Slovensku diplom 34 tisíc vysokoškoláků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmy oficiálně nabízejí „přípravu podkladů“ k závěrečným pracím, ale tento termín podle televize TA3 slouží pouze jako pojistka, aby firmy neměly problémy se zákonem. Web vysokoskolskeprace.sk, který je už dnes nefunkční, v roce 2021 otevřeně přiznával, že vypracují kompletní práce a pojem „podklady“ slouží jako „ochrana“.

Student na stránkách těchto firem vyplní nezávaznou objednávku, kde kromě osobních údajů uvede téma a typ práce, požadovaný počet stránek, termín dodání, školu a obor. Na základě toho firma vypracuje cenovou nabídku. Pokud dojde k dohodě, firma požádá o zálohu a zadá vypracování práce autorovi. Student s ním může po celou dobu komunikovat. Autor pak posílá studentovi práci po částech, aby ji mohl konzultovat se svým školitelem a zapracovat jeho připomínky.

Kromě bakalářských a diplomových prací nabízejí tyto firmy také vypracování referátů a slohových prací pro středoškoláky, ale i seminární, semestrální, rigorózní a disertační práce. Většina firem si za „podklady“ účtuje v případě bakalářských prací 7 až 9 eur (164 až 211 korun) za stránku a v případě diplomových prací 8 až 9,5 eura (187 až 222 korun) za stránku. Jsou však také firmy, které mají mnohem vyšší ceny, a odůvodňují to tím, že zaměstnávají výhradně autory z akademické půdy.

Matovičova diplomka neměla být obhájena, uznala bratislavská univerzita

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám