Hlavní obsah

Atomová agentura odvolala obvinění Íránu

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/VÍDEŇ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek přiznala, že její červnové obvinění, že Írán zatajil nákup 150 magnetů ke špičkovým centrifugám využitelných k výrobě jaderné zbraně, bylo chybné. Vyšlo totiž najevo, že Teherán o záležitosti informoval inspektory MAAE už před pěti měsíci.

Foto: archiv Cocktail baru Lanterna

Barman Jiří Malina

Článek

"Írán nás nedávno upozornil, že majitel soukromé íránské firmy už 28. ledna během rozhovoru o centrifugách P-2 s inspektory MAAE dotyčné magnety ze zahraničí zmínil," uvedl v prohlášení zástupce šéfa agentury Pierre Goldschmidt. "Inspektoři však tyto výroky nezaznamenali," dodal s tím, že Írán nicméně dovoz těchto komponentů nezmínil ve své písemné, již si k jeho nukleárním provozům MAAE vyžádala.

MAAE přiznala chybu až poté, co jí íránské delegace dodala zvukovou nahrávku dotyčného interview. Ředitel MAAE Muhammad Baradej ale prohlásil že "nejde o vážnou chybu" a že se "nemění nic na faktu, že od Íránu je potřeba větší průhlednost".

Agentura chystala tvrdou kritiku

Nedávný dokument, obviňující Teherán ze špatné spolupráce s mezinárodním jaderným dohledem, je podkladem k probíhajícímu jednání Rady guvernérů MAAE, z nějž by ve Vídni měla vzejít rezoluce týkající se dalšího přístupu k Íránu. Washington se kloní k přenesení problému na úroveň Rady bezpečnosti, jež má možnost uvalit na Írán mezinárodní sankce. Silná evropská trojka Británie - Francie - Německo do Vídně přijela s návrhem, který by svou kritikou íránského přístupu toto řešení přiblížil.

Reakce různých íránských politiků na připravovaný text sahaly od pohrůžek, že Írán odstoupí od dohody o nešíření jaderných zbraní a přestane spolupracovat z MAAE, až po přiznání, že bude muset s agenturou tak jako tak spolupracovat i nadále.

Teherán: MAAE musí dokument přepracovat

Po dnešním výroku MAAE ale zazněl názor, že jakákoliv kritika již není na místě. "Po přiznání této velké chyby by měla být část rezoluce kritizující nespolupráci Íránu odstraněna," řekl ve Vídni íránské agentuře Chabár člen vlivné Rady národní bezpečnosti Hosejn Músavíján.

Írán tvrdí, že jadernou technologii vyvíjí výhradně pro civilní účely. Teprve odhalení exilové opozice před dvěma lety a následné odborné inspekce ale ukázaly, že za zády činitelů MAAE Teherán budoval špičkové tajné provozy s centrifugami k obohacování jaderného paliva, což podle řady specialistů nasvědčuje ambicím v nukleárním zbrojení.

Teherán tato podezření odmítá s tvrzením, že jde o americkou propagandu, a dodává, že žádný jím podepsaný dokument obohacování uranu nezakazuje.

Reklama

Související články

Washington prý odmítl plán Íránu

Írán loni v květnu nabídl tajnými kanály řadu ústupků ve své politice, které měly vyústit v urovnání léta zmrazených vztahů s USA. Jak napsal britský list...

Inspektoři MAAE opět v Íránu

Tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dorazil v sobotu do Íránu. Jeho hlavním cílem je provést inspekci v Natanzu, kde Íránci obohacují uran....

Výběr článků

Načítám