Hlavní obsah

Atentátům z 11. září by zabránily přísnější kontroly na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIRGINIA

Atentátníci z 11. září 2001 by nemuseli uspět, kdyby americký Federální letecký úřad (FAA) zavedl přísnější pravidla pro cestující na vnitrostátních linkách a kdyby Federální vyšetřovací úřad FBI prohlédl osobní věci zadrženého Zacariase Moussaoui. Ukazuje to proces s tímto Francouzem marockého původu, který ve středu pokračoval ve virginské Alexandrii.

Článek

Robert J. Cammaroto z Úřadu pro bezpečnost dopravy (TSA) uvedl, že FAA mohl zakázat nože s krátkou čepelí, kdyby věděl, že je teroristé chtějí použít. Právě takový nůž měl Moussaoui. Avšak agent FBI, který teroristu vyslýchal, nedostal povolení je prohlédnout. A jeho nadřízení ani neodeslali zprávu pro FAA, v níž varoval před možnými únosy letadel. [celá zpráva]

Moussaoui byl zadržen v srpnu na základě oznámení pilotní školy, když projevoval zájem naučit se pilotovat Boeing 747, ale nezajímalo ho se strojem vzlétat a přistávat.

Nedostatečné kontroly

Před teroristickými útoky si mohli cestující vzít na palubu nože s čepelí o délce do deseti centimetrů. Právě ty útočníci použili. Cammaroto u soudu řekl, že jeho úřad mohl vydat nařízení, aby se na paluby letadel nesměly brát žádné nože. Připustil ale, že prohlídky by nikdy neměly stoprocentní účinnost a že by útočníci mohli použít jako zbraně povolené předměty, například skleněné láhve, šroubováky nebo nůžky.

Dodal, že by se mohl změnit i systém kontrol cestujících -u vybraných jedinců by se mohly provádět osobní prohlídky V té době se u vytipovaných kontrolovala jen zavazadla. Polovina z atentátníků přitom byla vybrána ke kontrolám svých zavazadel, takže přísnější opatření, jako osobní prohlídky, by v případě zákazu nožů, mohla útoky ztížit.

Zpráva vyšetřovací komise o atentátech poukázala na řadu selhání, způsobených špatnou koordinací mezi tajnými službami i pomalou reakcí po prvním útoku.

Obžalovaný dostal peníze o organizátora atentátů

Obžaloba  také předložila důkazy, že Zacarias Moussaoui obdržel  10  000 dolarů od jednoho z organizátorů teroristických útoků proti New Yorku a  Washingtonu v září 2001, jemenského občana Ramzího bin Šíby. Moussaoui se přiznal k příslušnosti k teroristické organizaci al-Kajdá,  avšak odmítl tvrzení, že byl zapojen do útoků z 11. září 2001. Tvrdí, že patřil k druhé vlně útočníků. Zatím se neprokázalo ani to, že by o útocích z 11. září 2001, při nichž zemřely tři tisíce lidí, dopředu věděl. V procesu se rozhoduje, zda dostane doživotí nebo smrt. Moussaoui je jediným obviněným v souvislosti s atentáty.

Reklama

Související články

Bílý dům odtajnil zprávu o al-Kajdá

Bílý dům v sobotu odtajnil a zveřejnil zprávu, kterou tajné služby předložily americkému prezidentu George Bushovi měsíc před teroristickými útoky 11. září...

USA znaly riziko útoku civilními letadly

Už dva roky před 11. zářím proto nacvičovaly krizový zásah Krizový zásah proti civilním letadlům, jež by mohli únosci zneužít i ke zničujícím úderům na pozemní...

Al-Kajdá chtěla v USA zaútočit deseti letadly

Čtvrteční závěrečné veřejné slyšení komise vyšetřující okolnosti teroristických útoků z 11. září 2001 má vyvrátit řadu mýtů. Uvedl to jeden z členů komise...

Výběr článků

Načítám