Hlavní obsah

Moussaoui se přiznal k přípravě teroristických útoků proti USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIA

Francouzský občan marockého původu Zacarias Moussaoui přiznal v pátek u soudu v americkém státě Virginia spolupachatelství při teroristických útocích proti USA z 11. září 2001. Jediný zadržený v souvislosti s útoky přiznáním riskuje rozsudek smrti, který požaduje Bushův ministr spravedlnosti Alberto Gonzales.

Článek

"Požadujeme v této kauze trest smrti," citovala v pátek Gonzalese agentura AFP. Moussaoui uvedl, že se přímo nezúčastnil únosu letounů, které zaútočily proti New Yorku a Washingtonu, ale byl součástí dalšího spiknutí, jehož cílem bylo použití letounu k útoku proti Bílému domu. Tento útok se měl podle něho uskutečnit později.

"Podstoupil jsem výcvik na (letounu Boeing) 747, aby bylo možno tento stroj použít k úderu proti Bílému domu," řekl Moussaoui při soudním slyšení. K podílu na útocích z 11. září 2001 však prohlásil: "Nebyl jsem součástí tohoto spiknutí".

"Neočekávám žádnou shovívavost," řekl soudkyni Leonii Brinkemaové a prohlásil, že si je vědom, že přiznání může pro něho znamenat trest smrti. Soudkyně jeho přiznání ke všem šesti bodům obžaloby přijala.

Pochybují o jeho duševním zdraví

Brinkemaová se dotázala obhájce Alana Yamamotoa, jediného advokáta, s nímž Moussaoui byl ochoten v minulých týdnech komunikovat, zda je spokojen s krokem, který jeho mandant učinil.

"Když jsem s ním mluvil, měli jsme rozdílné názory," řekl Yamamoto. "Čelí možnému trestu smrti nebo doživotnímu vězení a řekl mi, že si je toho vědom," dodal obhájce.

Další obhájci, jejichž služby Moussaoui odmítl, ho od tohoto kroku zrazovali. Rovněž soudkyně Leonie Brinkemaová ho ve středu navštívila ve vězení, aby se přesvědčila, zda je duševně v pořádku a zda si je vědom svého rozhodnutí.

Moussaoui byl zadržen v roce 2001 ještě před útokem jako jediný ze skupiny devatenácti teroristů z al-Kajdá. Policie ho zatkla ve státě Minnesota, kde navštěvoval leteckou školu. Obžalovaný se obhajuje od roku 2002 sám, ale úředně určení obhájci nadále pracují na jeho případu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám