Hlavní obsah

Atentátům z 11. září by zabránily přísnější kontroly na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIRGINIA

Atentátníci z 11. září 2001 by nemuseli uspět, kdyby americký Federální letecký úřad (FAA) zavedl přísnější pravidla pro cestující na vnitrostátních linkách a kdyby Federální vyšetřovací úřad FBI prohlédl osobní věci zadrženého Zacariase Moussaoui. Ukazuje to proces s tímto Francouzem marockého původu, který ve středu pokračoval ve virginské Alexandrii.

Článek

Robert J. Cammaroto z Úřadu pro bezpečnost dopravy (TSA) uvedl, že FAA mohl zakázat nože s krátkou čepelí, kdyby věděl, že je teroristé chtějí použít. Právě takový nůž měl Moussaoui. Avšak agent FBI, který teroristu vyslýchal, nedostal povolení je prohlédnout. A jeho nadřízení ani neodeslali zprávu pro FAA, v níž varoval před možnými únosy letadel. [celá zpráva]

Moussaoui byl zadržen v srpnu na základě oznámení pilotní školy, když projevoval zájem naučit se pilotovat Boeing 747, ale nezajímalo ho se strojem vzlétat a přistávat.

Nedostatečné kontroly

Před teroristickými útoky si mohli cestující vzít na palubu nože s čepelí o délce do deseti centimetrů. Právě ty útočníci použili. Cammaroto u soudu řekl, že jeho úřad mohl vydat nařízení, aby se na paluby letadel nesměly brát žádné nože. Připustil ale, že prohlídky by nikdy neměly stoprocentní účinnost a že by útočníci mohli použít jako zbraně povolené předměty, například skleněné láhve, šroubováky nebo nůžky.

Dodal, že by se mohl změnit i systém kontrol cestujících -u vybraných jedinců by se mohly provádět osobní prohlídky V té době se u vytipovaných kontrolovala jen zavazadla. Polovina z atentátníků přitom byla vybrána ke kontrolám svých zavazadel, takže přísnější opatření, jako osobní prohlídky, by v případě zákazu nožů, mohla útoky ztížit.

Zpráva vyšetřovací komise o atentátech poukázala na řadu selhání, způsobených špatnou koordinací mezi tajnými službami i pomalou reakcí po prvním útoku.

Obžalovaný dostal peníze o organizátora atentátů

Obžaloba  také předložila důkazy, že Zacarias Moussaoui obdržel  10  000 dolarů od jednoho z organizátorů teroristických útoků proti New Yorku a  Washingtonu v září 2001, jemenského občana Ramzího bin Šíby. Moussaoui se přiznal k příslušnosti k teroristické organizaci al-Kajdá,  avšak odmítl tvrzení, že byl zapojen do útoků z 11. září 2001. Tvrdí, že patřil k druhé vlně útočníků. Zatím se neprokázalo ani to, že by o útocích z 11. září 2001, při nichž zemřely tři tisíce lidí, dopředu věděl. V procesu se rozhoduje, zda dostane doživotí nebo smrt. Moussaoui je jediným obviněným v souvislosti s atentáty.

Reklama

Související články

Bílý dům odtajnil zprávu o al-Kajdá

Bílý dům v sobotu odtajnil a zveřejnil zprávu, kterou tajné služby předložily americkému prezidentu George Bushovi měsíc před teroristickými útoky 11. září...

Výběr článků

Načítám