Hlavní obsah

Žralok zabil ženu, asi si ji spletl s tuleněm

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poblíž města Portland v americkém státě Maine napadl v pondělí žralok plavkyni v neoprenu. Třiašedesátiletá Julie Holowachová útok nepřežila a stala se první zaznamenanou obětí žraloka v historii severovýchodního státu, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Žralok bílý. Ilustrační foto

Článek

K útoku došlo zhruba 18 metrů od břehu. V době napadení plavala ve vodě žena společně se svojí dcerou. Ta vyvázla bez zranění. „Nejdřív se smály a povykovaly, pak ale Julie začala křičet o pomoc a zmizela pod vodou,” uvedl Tom Whyte, který viděl útok ze své kanceláře na břehu.

Policista pohotově zachránil dítě před útokem žraloka

Koktejl

Ačkoliv se dcera matce vydala ihned na pomoc, bylo už pozdě. Dva kajakáři pomohli dostat těžce zraněnou Holowachovou ke břehu a na místo okamžitě přijela záchranná služba. Oživit ženu se ovšem zdravotníkům nepodařilo.

Vyšetřování později prokázalo podle úlomku zubu, že za útokem stál žralok bílý, který se ve studenějších vodách regionu objevuje zřídka. V posledních týdnech však byli žraloci spatřeni, když je přilákali zřejmě tuleni, se kterým si ženu oblečenou v neoprenu žralok pravděpodobně spletl.

Ve státě Maine se jedná o vůbec první smrtelný útok žraloka na člověka. Jediný doposud zaznamenaný útok se odehrál v roce 2010, potápěč ale tehdy napadení přežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám