Hlavní obsah

Žena v USA leží v nemocnici s vzácnou formou antraxu

Novinky, alt

V nemocnici v americkém státě New Hampshire leží v kritickém stavu žena s vzácnou střevní formou antraxu. Nemocí se zřejmě nakazila z kůží z bubnů, na něž hraje. Tento způsob nákazy obávanou nemocí není výjimečný.

Článek

Střevní forma nemoci je v polovině případů smrtelná. Nákazu bakterií provází vysoké horečky a bolesti břicha. Žena je v nemocnici od začátku prosince, teprve v sobotu ale lékaři určili, co jí vlastně je.

Žena hraje na africké bubny. Ty se vyrábějí z kůží zvířat, které nemocí mohou trpět. V Africe a především Asii je nemoc u dobytka častá. Ženě se zřejmě do těla dostaly spory bakterie, které jsou velmi "trvanlivé". Její bubny už testují v laboratořích.

Střevní forma, jíž žena trpí, je velmi vzácná. Antrax má v 95 procentech případů formu kožní, kdy se bakterie dostane do kontaktu s kůží, zbylých pět procent tvoří nejnebezpečnější plicní forma, kdy nemocný bakterii vdechne. Kožní forma se snadno léčí antibiotiky, u dvou dalších forem léky často nestačí zabrat

Proti nemoci existuje očkování, běžně se ale neprovádí, protože má mnoho vedlejších účinků.

Nákazy z kůže na buben

Nákaza z kůží na bubny je z těch přirozených cest, jak nemoc zvanou také sněť slezinná či uhlák získat. V roce 2008 se to stalo například ve Velké Británii. Výrobce bubnů v Londýně se nakazil z kůží, které si přivezl.

Ve Spojených státech se podobnou cestou nakazil například v roce 2006 výrobce bubnů a jedno z jeho dětí. Dělali buben z kůže kozy přivezené z afrického státu Guinea.

Antrax

Antrax se zkráceně říká nemoci s názvem sněť slezinná. Způsobuje ji bakterie Bacillus anthracis, která vytváří velmi odolné spory, a slovo antrax je proto v dnešní době téměř synonymem pro biologickou zbraň.

Bakterií se primárně nakazí býložravci, lidé jsou proti ní odolnější.

Nemoc může mít u člověka tři formy – kožní, plicní či střevní. Kožní forma je nejčastější. Na těle se tvoří vředy. Nemoc se snadno léčí antibiotiky, s touto formou si tělo často poradí samo i bez léčby. Pokud se neléčí, umírá asi 20 procent pacientů.

Druhá forma je plicní, vytvoří se, pokud člověk bakterii vdechne, což je asi v pěti procentech případů. Tato forma je velmi nebezpečná, protože probíhá jako chřipka, a pokud se nerozpozná, člověk velmi rychle umírá.

Výskyt střevní formy je mizivý. Člověk se nakazí při pozření bakterie. Úmrtnost je v tomto případě asi polovina případů, pokud se včas nenasadí léčba antibiotiky.

V českých zemích byl poslední případ onemocnění zaznamenaný v roce 1985. Ojediněle se vyskytuje v Asii či Africe.

V českých zemích se poslední případ nemoci vyskytl v roce 1985. Tehdy onemocněl zaměstnanec závodu na výrobu rukavic. Nakazil se v práci z kůží přivezených z Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám