Hlavní obsah

Zeman: Syrská vláda i opozice mají zájem podepsat příměří v Praze

Aktualizováno

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze. V úterý to během návštěvy Valného shromáždění OSN v New Yorku českým novinářům řekl prezident Miloš Zeman. Zároveň ale upozornil na to, že jednání v Ženevě ještě několik měsíců potrvají.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Prezident Miloš Zeman v New Yorku

Článek

„Zdá se, že obě strany tohoto konfliktu vyjadřují přání, aby závěrečný akt těchto (ženevských) jednání byl podepsán v Praze, už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace," prohlásil Zeman.

„Na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ženevská jednání budou ještě několik měsíců trvat, takže pražská deklarace je na velmi vzdáleném obzoru," dodal.

„Vyjádřil jsem ochotu tento jejich návrh respektovat, pokud ta dohoda bude uzavřena s představiteli demokratické opozice. Nedovedu si představit dohodu uzavřenou s (teroristickými organizacemi) An-Nusra, Islámským státem a Al-Káidou. V takovém případě by se v Praze žádná deklarace nepodepisovala," upozornil Zeman.

Prezident souhlasí s tím, že svou roli v této diplomatické záležitosti sehrál i fakt, že české velvyslanectví v Sýrii v zemi zastupuje zájmy Spojených států. Zároveň upozornil, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi odvádí skvělou práci. Řekl také, že ji kvůli věku nehodlá odvolat. Podle služebního zákona by měli velvyslanci po dosažení 70 let v úřadu skončit. „Naštěstí velvyslance odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal," dodal.

Zeslabení migračních toků

Zeman se v úterý sešel se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem, v plánu měl také schůzku s představiteli syrské opozice. Ti se však z jednání omluvili, neboť uvízli v dopravní zácpě na Manhattanu. Zeman se v této souvislosti „podivil" nad tím, co je to za opozici, když nedokáže zvládnout newyorskou dopravu.

Mualimovi prezident řekl, že doufá v úspěšné završení rozhovorů v Ženevě, které má pod svou patronací OSN. „Pokud se v Sýrii podaří dosáhnout alespoň příměří, natož ustavení přechodné vlády, bude to znamenat zeslabení migračních toků," řekl Zeman.

Dalším tématem rozhovoru s Mualimem byly případné rozsáhlé české investice, o které syrský ministr zahraničí projevil zájem. „To jsem uvítal, na druhé straně jsem řekl, že nelze investovat v zemi, kde probíhá, chcete-li to tak nazvat, občanská válka nebo ozbrojený konflikt. První podmínkou investic je proto minimálně uzavření příměří," řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám