Hlavní obsah

Zelenskyj bojoval v Kongresu za další podporu pro Ukrajinu. Zatím marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v úterý setkal se členy obou komor amerického Kongresu na pozadí váznoucích snah prezidenta Joea Bidena zajistit financování pro další podporu země bránící se téměř dva roky ruské agresi. Před senátory zdůraznil, jak významná pro jeho zemi americká pomoc je, zákonodárci Republikánské strany však trvají na svých podmínkách, informují americká média.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostřed) ve společnosti šéfa republikánské menšiny v Senátu Mitche McConnella (vlevo) a vůdce senátní demokratické většiny Chucka Schumera.

Článek

„Bylo to velmi silné setkání. Prezident Zelenskyj vyjádřil zcela jasně, že potřebuje pomoc. Ale když tu pomoc dostane, může tuhle válku vyhrát,“ řekl novinářům lídr Demokratické strany v Senátu Chuck Schumer poté, co Zelenskyj vystoupil před členy této komory. Ukrajinský prezident podle Schumera senátorům řekl, že Kyjev dodatečnou podporu potřebuje rychle, jinak hrozí narušení vojenských operací, ale také oslabení širší koalice spojenců Ukrajiny.

Zelenskyj na sociální síti X jednání označil za přátelské a upřímné. „Informoval jsem členy amerického Senátu o současné vojenské a ekonomické situaci Ukrajiny, o významu zachování klíčové americké podpory, a odpovídal na jejich otázky,“ uvedl.

Na tiskové konferenci s Joem Bidenem po jednání poděkoval USA za dosavadní podporu. Ani z vystoupení politiků ale nevyplynulo, zda Zelenskyj Kongres přesvědčil, aby peníze uvolnil.

Vyčlenění dalších desítek miliard dolarů na podporu Ukrajiny aktuálně blokují republikáni, kteří požadují současné zpřísnění americké imigrační politiky. Bidenova vláda varuje, že bez nového zásahu Kongresu pro ni bude po Novém roce velmi složité zachovat současnou míru pomoci Kyjevu. Vyjednávání v Senátu však zatím žádnou dohodu nepřinesla, a i kdyby se ji do vánočních prázdnin podařilo vyjednat, musel by kompromis projít také sněmovnou, kde mají těsnou většinu republikáni.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a lídr demokratů ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries.

Hlavní demokratický vyjednavač v Senátu Chris Murphy médiím řekl, že podle něj je možné do Vánoc předložit návrh balíku kolegům ve sněmovně. Ta však zatím plánuje přerušit zasedání na konci tohoto týdne a republikánský senátor James Lankford v pondělí vyjádřil názor, že jednání o imigrační reformě tento týden hotová nebudou.

Republikánské pozice se nemění

Vyjádření republikánských senátorů po úterním setkání nasvědčovala tomu, že Zelenského vystoupení jejich pozici nijak nezměnilo. „Jsou to staré známé věci. Není tam nic nového,“ řekl o argumentech ukrajinské hlavy státu senátor Eric Schmitt.

Před novináře má ukrajinský prezident předstoupit až po odpolední schůzce s prezidentem Bidenem v Bílém domě. Společná tisková konference je ohlášena na 16:15 místního času (22:15 SEČ).

Ukrajina získá další finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu

Evropa

Před jednáním s Bidenem se Zelenskyj setkal s lídrem demokratů ve sněmovně Hakeemem Jeffriesem a s republikánským předsedou sněmovny Mikem Johnsonem. Ten následně uvedl, že ukrajinskému prezidentovi řekl, že „stojíme po jeho boku“ za „brutální“ ruské agrese, zároveň zopakoval své požadavky ohledně schválení další podpory pro napadenou zemi.

Vedle slov o „katastrofě“ na americko-mexické hranici kritizoval Bílý dům za to, že podle něj nedokáže vysvětlit, jakým způsobem by Kyjev mohl válku s Ruskem vyhrát. „Jejich odpovědi jsou nedostatečné,“ míní Johnson.

Zelenskyj v USA: Nevzdáme se. Nezraďte nás

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám