Hlavní obsah

Zakažte muslimům vstup do země, žádá Trump v předvolebním spotu

– Washington

Magnát Donald Trump, který usiluje o nominaci do amerických prezidentských voleb za republikány, ve svém televizním spotu zveřejněném v pondělí opět vyzývá k zákazu vstupu muslimů do USA. Pokračuje v tom, přestože tento jeho výrok už použila ve svém propagačním a náborovém videu radikální somálská skupina Aš-Šabáb, napojená Al-Káidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Donald Trump - předvolební spotVideo: Reuters

 
Článek

Trump ve svém videu opět sází na obavy Američanů z útoků radikálních muslimů. Pod portréty dvou útočníků ze San Bernardina stojí text „Je to radikální islámský terorismus“. Pak se objeví další jeho výrok „Dočasný zákaz vstupu muslimů do USA“, překrývající napřed dav a pak maskované bojovníky. Následuje záběr na odpálení střely s plochou dráhou letu z raketového křižníku a záběry exploze hlavice na místě dopadu s textem „Uříznout hlavu Islámskému státu“.

Trump od zákazu vstupu muslimů do USA neustoupil, byť tento jeho výrok použila ve svém posledním videu somálská radikální skupina Aš-Šabáb, napojená na Al-Káidu. Vložila ho za výroky radikálního amerického duchovního jemenského původu Anwara Awlakiho, který byl zabit v roce 2011 při útoku amerického bezpilotního letounu v Jemenu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Včera byla Amerika zemí otroctví, segregace, lynčování a Ku-klux-klanu, zítra bude zemí náboženské diskriminace a koncentračních táborů,“ řekl Awlaki.[celá zpráva]

Trumpa za výrok kritizovali politici v USA i v zahraničí. Experti uváděli, že je určitě využijí právě radikálové ve svých výpadech proti USA. Během debaty demokratických kandidátů usilujících o nominaci do prezidentského klání na nominaci bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že Trumpovy výroky ve videu použil Islámský stát. Trump její vyjádření označil za nesmysl. K videu Aš-Šabábu se nevyjádřil.

Foto: Lane Hickenbottom, Reuters

Donald Trump v Iowě

Útok na imigranty z Latinské Ameriky

Trump se však nevěnuje jen islámskému terorismu, ale také ilegální imigraci z Latinské Ameriky. Dav imigrantů přebíhajících přes hranici doplňuje text „Zastavte ilegální imigraci”. Jak ale uvedl web Politifact, na záběru nejsou imigranti z Mexika. Záběr je z Maroka.

Otázka je, zda útok na ilegální imigranty neoslabí Trumpovu popularitu, protože jimi nezíská hlasy stále početnější hispánské menšiny.

Na videu jsou také neostré záběry Hillary Clintonové a Baracka Obamy jako lidí, kteří nedokázali Ameriku chránit. On je v barvách a říká: „Udělejme Ameriku velikou.“

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Donald Trump v Iowě

Trump se zatím obešel bez spotů

Trump současně zveřejnil, že zatím utratil v kampani o 24 miliónů dolarů méně, než plánoval. Dodal, že neví, zda potřebuje utrácet za televizní reklamu, ale nechce promarnit žádnou šanci. Podle něj se zdá, že spoty zatím až tak velkou úlohu před primárkami nehrají. Trump je i bez nich nejpopulárnější.

List The New York Times ale uvedl, že si vyhradil časy v audiovizuálních médiích v každém státě. V neděli Trump v listu The Washington Post uvedl, že místo obvyklých záběrů ze studia chce používat spíše záběry z mítinků, což potvrdilo i zveřejněné video.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Donald Trump během kampaně v Iowě

Zatím Trump podle BBC utratil za spoty ve třech rádiích na podzim 300 000. Nová televizní kampaň před prvními primárkami v New Hampshiru a Iowě ho vyjde na dva milióny.

Související témata:

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Pro srovnání tým Jeba Bushe utratil za televizní kampaň 41 miliónů, přesto se stále potápí. Na vysílání spotů od začátku roku do února si vyhradil 19 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám