Hlavní obsah

Somálské milice použily ve videu Trumpův výrok, že by zakázal muslimům vstup do USA

New York

Radikální somálské milice Aš-Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida, využily v novém propagačním videu výrok uchazeče o funkci amerického prezidenta za republikány Donalda Trumpa. Oznámilo to v sobotu středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů. Potvrdila se tak slova Hilary Clintové, že jeho výroky použijí radikálové ve svých videích.

Foto: Mic Smith, ČTK/AP

Donald Trump na setkání vlastenců připomínajících si výročí útoku na Pearl Harbor, kde přišel s ideou zákazu vstupu muslimů do USA.

Článek

Milice aš-Šabáb, které bojují proti vládě a chtějí v zemi zavést tvrdou formu islámského práva šaría, zveřejnily tento týden na internetu jednapadesátiminutový propagační materiál určený zájemcům o boj v řadách radikálů.

Ve videu je zachycen Trump, kdy říká, že by se měl muslimům zakázat vstup do USA. Po útoku v San Bernardinu řekl, že dokud se nezjistí, odkud tato nenávist přichází, měl by platit úplný zákaz vstupu muslimů do USA, který by se týkal i turistů. [celá zpráva]

Na videu je slyšet i aplaus jeho příznivců.

Jeho projev je zařazen mezi dvě vystoupení radikálního amerického muslimského klerika jemenského původu Anwar Awlaki, který byl členem jemenské odnože Al-Káidy a byl zabit v roce 2011 při útoku amerického bezpilotního letounu. [celá zpráva]

Awlaki varuje americké muslimy, že se nad nimi stahují temné mraky: „Včera byla Amerika zemí otroctví, segregace, lynčování a Ku-klux-klanu, zítra bude zemí náboženské diskriminace a koncentračních táborů.“ Podle Awlakiho se budou muset muslimové rozhodnout, zda odejdou do muslimských zemí, nebo budou vést boj na Západě.

Ve videu jsou i záběry na americké bílé rasisty a bělošské policisty i Afroameričana protestujícího ve vězení.

Část videa je podle listu The New York Times věnována americko-somálským extremistům z Minnesoty a Kanaďanovi, kteří zemřeli v bojích v řadách aš-Šabábu.

Varování Clintonové

Trumpa za výrok kritizovali politici v USA i v zahraničí. Během debaty demokratických kandidátů usilujících o nominaci do prezidentského klání na nominaci bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že Trumpovy výroky ve videu použil Islámský stát.

Trump její vyjádření označil za nesmysl

Radikální milice aš-Šabáb navzdory úsilí zemí Africké unie stále ovládají část území Somálka, i když byly vytlačeny z velkých měst. Útočí také na území sousední Keni.

Reklama

Výběr článků

Načítám