Hlavní obsah

Zabiják z Golden State. Americký expolicista se přiznal k 13 vraždám

Sacramento

Bývalý policista Joseph DeAngelo se u soudu v americkém Sacramentu přiznal ke 13 vraždám a 13 únosům, uvedly v úterý agentura AP a list USA Today. Dopustil se i desítek znásilnění a vloupání, které spáchal většinou od poloviny sedmdesátých let do poloviny let osmdesátých, ty však jsou promlčené. Zločinec, po němž týmy vyšetřovatelů neúspěšně pátraly desítky let, byl dopaden až v roce 2018 díky informacím o DNA získaným z genealogických stránek.

Foto: Fred Greaves, Reuters

Joseph James DeAngelo Jr. u soudu v Sacramentu

Článek

„Všechno jsem to udělal,“ řekl po zadržení DeAngelo. Během pondělního soudního přelíčení na invalidním vozíku přiznal vinu ve všech 13 bodech obžaloby z vražd a 13 únosů. Na otázku soudce, zda se cítí vinen, pokaždé před 150 lidmi v sále včetně jeho obětí odpověděl: „Vinen.“

„Udělal jsem všechny tyto věci. Zničil jsem jim životy, takže teď za to musím zaplatit,“ řekl nyní 74letý důchodce.

U soudu se tak uzavírá případ zabijáka z Golden State, jak se mu přezdívalo, který od začátku 70. let děsil obyvatele Kalifornie.

Dlouhé pátrání

Policistům trvalo dlouhá léta, než si vůbec spojili jednotlivé zločiny dohromady a dospěli k závěru, že je má na svědomí jediný člověk. Pátrání však stále vedlo do slepé uličky.

Na stopu pachatele se policie dostala teprve deset let po poslední vraždě, když využila data o DNA nahrávaná uživateli na stránky pro tvorbu rodokmenů. Díky nim vystopovala vzdáleného příbuzného podezřelého a postupně se dostala až k DeAngelovi.

Skutečný Hannibal Lecter

Původně však byl stíhán jen za vraždu mladého páru z ranče Codova u Sacramenta z roku 1978, ale pak se ukázalo, že jich má na svědomí celkem 13.

Dopustil se i více než 100 vloupání a znásilnil 50 žen ve věku 13 až 41 let. Během té doby se mu přezdívalo různě, protože nikoho nenapadlo, že všechny tyto činy spáchal jeden člověk. Říkalo se mu vrah s diamantovými uzly, podle toho, jak svazoval oběti, znásilňovač z East Bay či lupič z Visalie.

„Tohle je skutečná verze Hannibala Lectera. Bezcitný, inteligentní, sadistický mnohonásobný vrah,” řekla novinářům státní zástupkyně Anne Marie Schubertová a poukázala tak na paralelu s filmem Mlčení jehňátek o inteligentním zabijákovi ztvárněném Anthonym Hopkinsem.

Nutil ho Jerry v hlavě

Veterán z války ve Vietnamu DeAngelo spáchal první vraždu v roce 1975 v kalifornském městě Exeter, kde dva roky předtím začal pracovat jako policista. Byl tak zároveň v roli toho, kdo měl po vrahovi pátrat. Pomáhal řešit i případy desítek vloupání v sousedním městě Visalia, které měl na svědomí také on.

U policie skončil v roce 1979 poté, co byl přistižen při krádeži kladiva a plechovky repelentu pro psy. Později se živil jako automechanik.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Joseph James DeAngelo po zatčení v roce 2018

Více než stovka vloupání a přepadení a skoro padesát znásilnění probíhalo podle podobného scénáře. Většinou v noci s lyžařskou maskou na obličeji pronikl do domu, kde překvapil spící majitele, muže svázal a znehybnil, ženy znásilnil ve vedlejším pokoji. Někdy obyvatele zavraždil, jindy jen beze stopy zmizel pěšky nebo na kole s několika ukradenými věcmi.

Na základě dohody s prokuraturou by měl být odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění, verdikt má soud vynést v srpnu.

DeAngelo podle listu USA Today naznačil, že má rozdvojenou osobnost, že ho k vraždám nutil jakýsi Jerry, kterého měl v hlavě: „Neměl jsem ho sílu vytlačit. Bylo to, jako by byl v mé hlavě. Tím myslím, že byl mojí součástí. Nechtěl jsem to udělat. Vytlačil jsem Jerryho a vedl šťastný život.“

Sledovaný případ na plátně

Případ zabijáka z Golden State byl dlouhá léta jednou z nejsledovanějších nevyřešených kriminálních kauz v USA. Spisovatelka Michelle McNamaraová o něm napsala knihu I'll Be Gone in the Dark (Zmizím do tmy), kterou nyní do formy dokumentární série převedla stanice HBO. První díl měl premiéru o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám