Hlavní obsah

Vzpoura proti únoscům byla chvílí, kdy Amerika odrazila útok, prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvážní vlastenci, kteří prokázali úžasnou chrabrost. Tak nazval prezident Donald Trump cestující z letu 93, který skončil 11. září 2001 v polích v Pensylvánii. Teroristé, kteří tehdy stroj unesli, chtěli zamířit do Washingtonu a tam patrně narazit do Kapitolu. Čtyřicítka lidí na palubě se jim ale vzbouřila a překazila jim jejich plány. Stroj nakonec havaroval v polích v Pensylvánii.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii u památníku zříceného letu 93.

Článek

„Jedenáctého září se skupina odvážných vlastenců vrhla na nepřátele národa a rozšířila řady amerických hrdinů,“ prohlásil šéf Bílého domu u nově otevřené zvonice Tower of Voices (Věž hlasů), která je součástí památníku u Shanksville. Čtyřicítka trubicových zvonů na věži vysokém symbolických 93 stop (28 metrů) připomíná stejný počet obětí letu 93 společnosti United Airlines. Jejich vzpoura proti únoscům podle Trumpa „momentem, kdy Amerika odrazila útok“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump a manželkou Melanií v Pensylvánii u památníku zříceného letu 93.

Pietní akce při příležitosti výročí teroristických útoků se konaly také na newyorském pamětním prostranství v místech, kde stávaly mrakodrapy Světového obchodního centra, a rovněž v Pentagonu, který byl před 17 lety také jedním z terčů rozsáhlého útoku islamistů na Spojené státy. Na tomto místě promluvil k rodinám 184 obětí, které 11. září nepřežily náraz letounu do budovy ministerstva obrany, viceprezident Mike Pence.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence během pietního aktu k 11. září u budovy Pentagonu

U místa tragédie řekl, že národ nad nimi stále truchlí. Podle něj je rovněž důležité, aby každá nová generace věděla, co se tehdy stalo. Pence rovněž vyzdvihl hrdinství lidí, kteří v osudný den v Pentagonu pracovali a kteří se zapojovali do záchrany přeživších. Teroristé podle něj doufali, že Američany zlomí, ale neuspěli.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Památník obětem 11. září v New Yorku

Pietní akce se konala také v New Yorku, kde se před 17 lety odehrál hlavní úder teroristů z 11. září. Při tiché vzpomínce tam byla čtena jména obětí. Na pamětním náměstí se sešli příbuzní obětí, přeživší, záchranáři i politici, aby si připomněli nejhorší teroristický útok na území USA v dějinách s téměř 3000 mrtvými.

Reklama

Výběr článků

Načítám