Hlavní obsah

Vraťte se do Polska, hulákají na židovské studenty. Biden odsoudil antisemitské bouře na školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zhruba 5000 židovskými studenty i množstvím propalestinských sympatizantů se prestižní newyorská Kolumbijská univerzita ve Spojených státech stala jedním z epicenter napětí ohledně situace na Blízkém východě. Na sociálních sítích kolují mrazivé záběry, na nichž demonstranti brání v průchodu židovským studentům, další skandující je vyzývají k návratu „do Polska“ či vyhrožují opakováním teroristických útoků z loňského 7. října. Nejméně jednu zraněnou studentku museli zdravotníci odnést na nosítkách. Na vyhrocenou situaci už reagoval i Bílý dům.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Newyorští policisté a propalestinští demonstranti před budovou Kolumbijské univerzity. Snímek z minulého týdne

Článek

„Musíme vystoupit proti alarmujícímu růstu antisemitismu na našich školách, v komunitách i na internetu,“ vzkázal americký prezident Joe Biden v předvečer židovského svátku Pesach. „Tento jasný antisemitismus je odsouzeníhodný a nebezpečný ať už v univerzitních areálech, nebo kdekoliv jinde v zemi,“ vzkázal šéf Bílého domu.

O mimořádně vypjaté atmosféře svědčí fakt, že univerzitní ortodoxní rabín Elie Beuchler vyzval židovské studenty, aby raději zůstali doma. „Události posledních několika dní jasně ukázaly, že ostraha Kolumbijské univerzity a newyorská policie nemohou zaručit bezpečnost židovských studentů tváří v tvář extrémnímu antisemitismu a anarchii,“ napsal podle CNN studentům s tím, že by se měli univerzitnímu areálu vyhnout do doby, než se situace „dramaticky zlepší“.

Šéfka Pensylvánské státní univerzity rezignovala, neodsoudila antisemitismus

Amerika

Univerzitní židovská organizace Hillel takovou výzvu odmítla, ale zároveň dala jasně najevo, že vedení školy by pro bezpečnost židovských studentů mělo dělat víc. Kolumbijská univerzita prozatím studentům umožnila, aby přednášky i zkoušky absolvovali distančně.

Napětí na škole eskalovalo v masové nepokoje poté, co rektorka Kolumbijské univerzity Nemak Shafiková ve středu v Kongresu mluvila na téma antisemitismu. Mimo jiné před zákonodárci slíbila potrestání vyučujících a studentů, kteří používají fráze jako „od řeky až po moře“, kterou palestinské teroristické hnutí Hamás používá jako výzvu ke zničení Izraele.

V reakci na vystoupení Shafikové však v centru univerzitního kampusu na severu Manhattanu vyrostlo stanové městečko čítající několik desítek stanů. Na jeden z nich studenti pověsili nápis „Osvobozená zóna“ a před ním vztyčili transparent „Tábor solidarity s Gazou“. Protestující propalestinští studenti mimo jiné požadovali, aby škola přerušila vazby na firmy, které „profitují z izraelského apartheidu“ nebo volali po ukončení výměnného programu pro studenty z Izraele.

Univerzita demonstranty varovala, že pokud studenti do středečního večera protest neukončí, čeká je podmínečné vyloučení. Vzápětí dalo vedení školy policii zelenou, aby proti studentům zasáhla a zatčeno bylo 108 lidí. Část studentů se nicméně na místo vrátila, někteří bez svolení školy postavili své stany znovu. Ze strany Kolumbijské univerzity, která byla ke studentským protestům v minulosti velmi benevolentní, bylo schválení policejního zásahu nezvyklé.

„Podnikla jsem tento mimořádný krok, protože tohle jsou mimořádné okolnosti,“ napsala poté Shafiková. Protest podle ní silně narušoval chod univerzity a vytvářel „obtěžující a zastrašující prostředí pro mnohé z našich studentů“.

Židovská studentka Yakira Gallerová vylíčila listu Times of Israel, jak nemohla v kampusu spát, protože v noci slyšela skandování „intifáda, revoluce“. „Všechno, co cítím, je vztek a mám pocit, že se radikalizuji, i když nechci,“ upozornila prý jednoho z činitelů školy.

List New York Times nicméně upozornil, že propalestinské protesty podporuje i část židovských studentů. „Jsme naprosto proti jakémukoli druhu antisemitských projevů,“ řekl jeden z nich jménem Grant Miner. „Jsme tu, abychom byli solidární s Palestinou. A odmítáme – naši židovští členové odmítají – označovat to jako antisemitismus,“ dodal.

Zásah na Kolumbijské univerzitě vyvolal protesty na dalších univerzitách, včetně Yaleovy, Harvardovy či Bostonské univerzity, podotkla CNN s tím, že i na těchto školách se odehrály potyčky.

KOMENTÁŘ: Selhání amerických univerzit – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám