Hlavní obsah

Šéfka Pensylvánské státní univerzity rezignovala, neodsoudila antisemitismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka prestižní Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová v sobotu rezignovala na svou funkci. V posledních dnech čelila sílícímu tlaku kvůli svým slovům při úterním slyšení v Kongresu, kde se podle kritiků zcela nedostatečně postavila k protižidovským výrokům. Navzdory opakovaným dotazům nebyla schopna jasně říci, zda výzvy ke genocidě Židů porušují pravidla univerzity, připomíná agentura The Associated Press (AP).

Foto: Profimedia.cz

Bývalá šéfka Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová

Článek

Magillové a dvou dalších rektorek prestižních amerických univerzit se na slyšení dotazovala republikánská kongresmanka Elise Stefaniková. Všech se zeptala, jestli jsou výzvy ke genocidě Židů v rozporu s etickými kodexy univerzity a nařízeními proti obtěžování.

Sedmapadesátiletá Magillová na to odpověděla mimo jiné slovy o tom, že záleží na kontextu. Stefaniková reagovala otázkou, jestli to je skutečně její výpověď, že výzva ke genocidě Židů záleží na kontextu, uvádí agentura AP.

„Pokud se ze slov stanou činy, může jít o obtěžování, ano,“ poznamenala pak Magillová. „Činy myslíte spáchání genocidy?“ ptala se nevěřícně Stefaniková.

Slovní výměna obou žen se stala velmi sledovanou na sociálních sítích a na univerzitě i mimo ni začaly rychle přibývat výzvy k rezignaci Magillové. Jeden z velkých dárců dokonce pohrozil, že stáhne dar ve výši 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč), pokud nebude šéfka univerzity nahrazena.

O rezignaci nakonec škola informovala v sobotu vpodvečer. Magillová na Pensylvánské státní univerzitě bude nadále učit, její nástupce se ještě bude vybírat.

Jedna je pryč, další dvě zbývají

V sobotním prohlášení Stefaniková uvedla, že „vynucená rezignace“ Magillové je „naprostým minimem toho, co je nutné“, a řekla, že Harvardská univerzita a Massachusettský technologický institut (MIT), jejíž šéfky se vyjádřily podobně vágně a nedostatečně jako Magillová, by měly následovat jejího příkladu.

„Jedna pryč, dvě zbývají. Dvě zbývají,“ uvedla dále Stefaniková a dodala, že „toto je pouze začátek řešení všudypřítomné hniloby antisemitismu, která zničila nejprestižnější americké vysokoškolské instituce“.

Jak podotýká AP, situace se vyhrotila v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, kdy panují obavy, zda americké univerzity dostatečně reagují na projevy antisemitismu.

Prestižní Pensylvánská univerzita neodsoudila výzvy k zabíjení Židů, přišla o grant 2,3 miliardy

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám