Hlavní obsah

Vídeňský právník zemřel na Floridě, pokousal ho žralok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/MIAMI

Devětačtyřicetiletého rakouského právníka při potápění na Floridě napadl žralok bělavý a pokousal ho. Přestože ho ihned letecky přepravili do nemocnice, nepodařilo se ho zachránit. V úterý o tom informovala rakouská tisková agentura APA, které smrt muže potvrdilo americké ministerstvo zahraničí.

Článek

Zatím není jasné, zda muž z Vídně podlehl následkům útoku žraloba bělavého, zvaného též býčí (Carcharhinus leucas), anebo se mu stalo osudným, že se v panice příliš rychle vynořil a zemřel na plicní embolii.

Žralok kousl muže do nohy, když se sedmičlennou skupinou potápěčů potápěl asi 50 kilometrů od Fort Lauderdale poblíž Baham.

Krátce po útoku posádka lodi Shear Water pořádající podmořské safari vyslala nouzový signál. Zraněného právníka přepravil do nemocnice v Miami vrtulník Pobřežní stráže.

Pořadatelé žraloky lákají záměrně

Společnost Jim Abernethy's Scuba Adventures, která podmořské safari pořádá, žraloky k lodi záměrně láká.

Žralok bělavý (Carcharhinus leucas)

Žralok bělavý patří mezi větší druhy žraloků. Dorůstá délky až tři a půl metru a vážit může tři sta kilogramů. Žije v teplých vodách, většinou poblíž pobřeží a občas proniká do řek. Nesestupuje do hlubších vod.

Je považován za jednoho z nejnebezpečnějších druhů žraloků, který v kalné vodě při hladině často útočí na surfaře nebo potápěče i rybáře.

Je rozšířen po celém světě, na americkém pobřeží Atlantiku se vyskytuje od ústí řeky Mississippi až po Brazílii, kde vplouvá do Amazonky. Žije i podél většiny afrického pobřeží, u Austrálie, Indie, Vietnamu, Filipín a na pacifickém pořeží obou Amerik od Kalifornie po Peru.

"Abychom zajistili ty nejlepší výsledky, házejí naše posádky do vody ryby a kousky ryb. V důsledku toho se potrava nachází ve vodě ve stejnou dobu jako potápěči," uvádí na své webové stránce s podotekem, že potápění za účelem sledování různých druhů žraloků je "potenciálně nebezpečný sport".

Reklama

Výběr článků

Načítám