Hlavní obsah

Viceprezident USA Biden si spletl šéfy, Obamu zaměnil za Clintona

Washington

Americkému viceprezidentovi Josephu Bidenovi se na veřejnosti podařilo zaměnit jméno svého šéfa Baracka Obamy za jeho demokratického předchůdce v Bílém domě Billa Clintona. Biden označil Clintona za svého prezidenta při nedělním mítinku v Ohiu, informoval deník Washington Post.

Foto: ČTK/AP

Americký viceprezident Joe Biden

Článek

Obamova pravá ruka hovořila ke 12 stovkám lidí na střední škole v Lakewoodu. Biden reagoval na kampaň republikánských rivalů a jejich tvrzení, že automobilka Chrysler zruší pracovní místa v Ohiu a přestěhuje výrobu do Číny.

„Prezident Clinton nechal Chrysler zkrachovat, aby ho mohli koupit Italové a přestěhovat pracovní místa do Číny,“ popisoval Biden slogan republikánů, který nazval zhoubným, protože je lživý.

Jestli si pak Biden uvědomil, že místo, aby jmenoval svého šéfa Obamu, hovořil o jeho demokratickém předchůdci Clintonovi, který ve funkci skončil už před 11 lety, tak to nedal najevo a pokračoval dál. Posluchači si toho možná ani nevšimli, poznamenal Washington Post.

Clintonovým viceprezidentem byl Al Gore, Biden byl v té době senátorem.

Biden je proslulý svým častým neformálním vystupováním. Na veřejnost před dvěma lety unikla i jeho slova pronesená k Obamovi mimo mikrofon po podepsání přelomové zdravotnické reformy ustanovující povinné pojištění Američanů. „Tohle je ku... velká věc,“ řekl tehdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám