Hlavní obsah

Většina Američanů nesouhlasí s Trumpovým postupem v Íránu, obávají se války

Více než polovina Američanů (53 procent) nesouhlasí s postupem prezidenta Donalda Trumpa v Íránu a tím, že nařídil likvidaci generála Kásima Sulejmáního. Uvádí to průzkum společnosti Ipsos, kterou zveřejnila agentura Reuters. Američané v této souvislosti očekávají válku s Íránem. Napětí v USA v této souvislosti živí fámy o odvodech do armády.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Nesouhlas Američanů s Trumpovým počínáním vůči Íránu roste. Při porovnání výsledků je nynější nesouhlas na úrovni 53 procent o devět procentních bodů vyšší než v polovině prosince.

Američané se podle společnosti Ipsos nyní více obávají nebezpečí války s Íránem. Podle 41 procent lidí je Írán pro USA „bezprostřední hrozbou“, což je o 17procentních bodů více než loni v květnu. Jedenasedmdesát procent Američanů se přitom domnívá, že Spojené státy budou ve válce s Íránem během několika příštích let. To je nárůst o 20procentních bodů proti loňskému květnu.

Írán se chlubí nočním útokem: Nafackovali jsme Američanům, zabili jsme 80 vojáků

Blízký a Střední východ

Zabití Sulejmáního v posledních dnech značně vyhrotilo americko-íránské vztahy i celkovou situaci na Blízkém východě a v noci na středu vedlo k íránské odplatě formou raketového útoku na irácké vojenské základny, jichž využívají američtí a další zahraniční vojáci.

Fámy o odvodech branců

Vzhledem k vyhroceným americko-íránským vztahům i celkové situaci na Blízkém východě, obavám z íránské odvety a vypuknutí války hlásí vyhledávač Google z USA prudký nárůst zadaných slov jako „Írán“, „branná povinnost“ či „výběrová služba“, napsal server Stamford Advocate.

„Myslím si, že šance na obnovení branné povinnosti je téměř nulová,“ řekla listu The Washington Post Patricia Sullivanová ze Severokarolínské univerzity. Podle ní je armáda profesionalizovaná a náklady na výcvik vojáka jsou tak vysoké, že nabírat rekruty ve velkém nedává příliš smysl.

Schwarzenberg: Zabít generála bez vyhlášení války je od Trumpa zločin

Domácí

Britský admirál Alan West přesto varoval Washington, aby si dobře rozmyslel, co si přeje, neboť podle něj by mu proti Íránu nestačily raketové údery a pozemní operace by si vyžádala miliony vojáků podobně jako invaze do Normandie v červnu 1944 ve druhé světové válce.

Skončily v roce 1973

Odvody byly v USA zrušeny v roce 1973 po vietnamské válce a jejich obnovení by si vyžádalo nový zákon. Přesto jako určitá pojistka platí zákonná povinnost mužů ve věku 18 až 25 let s pobytem v USA registrovat se při federální výběrové službě.

Týká se nejen občanů USA, ale i přistěhovalců, jakož i imigrantů bez dokladů, žen nikoli. Každý je povinen hlásit i změnu osobních poměrů včetně adresy. Vládní audit z roku 2010 konstatoval, že v systému je přes 16,2 milionu mladých mužů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám