Hlavní obsah

Íránský generál Sulejmání zabitý Američany byl pohřben

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán ve středu brzy ráno v rodném Kermánu pohřbil generála Kásima Sulejmáního, který byl zabit minulý pátek při útoku amerického dronu u bagdádského letiště. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný íránský generál Kásim Sulejmání

Článek

Sulejmání, jehož smrt vyhrotila vztahy mezi USA a Íránem, byl pohřben po odkladech, které zavinila tragédie na úterní tryzně. V tlačenici v davu bylo ušlapáno nejméně 56 osob. Dalších 200 bylo zraněno.

Írán kvůli lidem ušlapaným v davu odložil pohřeb Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Pozůstatky Sulejmáního, zabalené do rubáše byly za přítomnosti truchlících spuštěny pod zem před 6:00 místního času (3:30 SEČ) .

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

V Iráku pohřbili Muhandise

V iráckém městě Nadžáf byl také pohřben zástupce velitele irácké šíitské milice Sil lidové mobilizace (PMF) Mahdí Muhandis, který byl zabit při tomtéž pátečním leteckém útoku, při kterém přišel o život Sulejmání.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Rozloučení s Muhandisem se konala v rodné Basře i v Nadžáfu, ale také v íránském Abadánu i v Teheránu, uvedla íránská agentura IRNA. Pozůstatky byly uloženy na největší hřbitov na světě Vádí as-Salám u Nadžáfu.

Na zabití Sulejméního, který velel elitním jednotkám íránských revolučních gard Kuds, Írán reagoval ve středu ráno odpálením balistických raket na dvě irácké vojenské základny, na nichž působí i američtí vojáci.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám