Hlavní obsah

Veškerou vodu převařujte, nařídil Texas obyvatelům. Přitom není jak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Texaské ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby se sedm milionů Texasanů, tedy čtvrtina obyvatel státu v oblasti Houstonu, řídilo doporučením Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) převařovat vodu z kohoutků, i když si s ní budou jen čistit zuby. Kvůli silným mrazům, kdy teplota klesla k minus 18, popraskala vodovodní potrubí. Jenomže lidé si nemají vodu jak převařit, neboť mnohým stále nejde elektřina.

Foto: Ronald W. Erdrich/reporter-news, Reuters

Texasané v Abilene si kupují balenou vodu.

Článek

Kvůli vysokému odběru, kdy se lidé chtěli zahřát, postihl Texas mamutí výpadek dodávek proudu, kterým trpí přes čtyři miliony lidí. Podle guvernéra jsou už všechny zdroje připojeny k síti, ale mnozí lidé pořád nemají proud, protože jsou porušena elektrická vedení. Problémy s dodávkami vody se aktuálně týkají 13 milionů lidí.

CDC uvedla, že veškerá voda k vnitřnímu užití - i když by třeba byla filtrovaná - se musí ještě převařit, protože může být kontaminovaná. I na čištění zubů se má používat převařená voda, nebo voda balená.

Starosta Houstonu Sylvester Turner naléhal na obyvatele, kteří jsou dál bez elektřiny a nemohou si doma vodu převařit, aby se pokusili zajistit si balenou vodu.

„Dodávky elektřiny pravděpodobně nebudou plně obnoveny po několik další dnů,“ řekl na tiskové konferenci. Také vyzval lidi, kteří nechali kohoutky otevřené, aby zabránili zamrznutí vody v potrubí, které by pak mohlo popraskat, aby je zavřeli a voda se ušetřila.

Foto: Ronald W. Erdrich/reporter-news, Reuters

Hořící dům v Abilene se hasil těžko, voda byla jen v jediném hydrantů, výpadek elektřiny vyřadil z provozu tři vodárny

„Tlak vody je velmi nízký. Prosím, nenechávejte vodu puštěnou, abyste zabránili prasknutí potrubí. Pokud potrubí prasklo, vodu zavřete. Jestli nevíte, jak vodu vypnout, zavolejte nás. Šetřete dnes s vodu. Je potřeba pro nemocnice pro hasičské stanice,“ uvedl starosta na Twitteru.

Protože se zatím nepodařilo obnovit dodávky elektřiny, roste spotřeba plynu. Guvernér Gregg Abbott už podepsal nařízení zakazující export zemního plynu z Texasu do 21. února.

Kvůli mrazům je v Texasu stále 3,5 milionu lidí bez proudu, přibývá otrav

Amerika

Situace mnohých obyvatel je zoufalá. Chuck Hairtson, který žije na předměstí Fort Worth, řekl BBC, že byl bez elektřiny 31 hodin a celá rodina se tísní u krbu pod přikrývkami. Snažil se najít ubytování v hotelu, ale ty byly buď plné, nebo také bez proudu.

Energeticky izolovaný Texas 

Texas postihl blackout, protože za silných mrazů prudce stoupl odběr. Jako jediný americký stát má přitom Texas svou vlastní energetickou soustavu, jež není připojena na federální síť. Nemohl proto poptávku uspokojit.

Problém je dlouhodobě neřešený, k blackoutu došlo z téhož důvodu už před deseti lety.

Republikánské vedení státu původně vinilo z výpadku demokraty a jejich prosazování zelené energie, ale pak přiznalo, že postiženy byly výpadkem všechny zdroje. Ukázalo se, že konvenční elektrárny nebyly na zimu řádně připraveny.

Jih USA stále drtí brutální mráz

Zahraniční

Zastavilo se i očkování proti covidu. Obnoveno by mělo být příští týden

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Otec John Szatkowski (vlevo) vymetá s děkanem Bobem Bonomim vodu z kostela v Richardsonu. Zaplavila ho voda z prasklého potrubí.

Reklama

Výběr článků

Načítám