Hlavní obsah

Kvůli mrazům je v Texasu stále 3,5 milionu lidí bez proudu, přibývá otrav

Houston

Jih Spojených států trápí od pondělí nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. V největším americkém státě je bez proudu stále více než 3,5 milionu lidí, uvedl ve středu ráno list The Daily Mail. Počet obětí mrazů v USA stoupl v úterý na 23. Do stovek jdou počty otrav kysličníkem uhelnatým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historická zima v USA - rekordní mráz si už vyžádal 14 obětíVideo: Reuters

 
Článek

V oblasti Houstonu dva muži umrzli v oblasti u cest a čtyři lidé uhořeli, když se pokoušeli alespoň trochu vyhřát dům topením v krbu. Žena a dívka se otrávily kysličníkem uhelnatým, když se snažily zahřát v autě, jehož motor nastartovaly v garáži.

V texaském okrese Harris evidují více než tři sta otrav kysličníkem uhelnatým, když lidé začali používat generátory elektrického proudu a grily uvnitř domů.

Houstonu podle místního deníku Houston Chronicle zaznamenal v pondělí nejchladnější den od roku 1989. Subtropický stát Texas přitom není připraven na chlad, kdy teplota klesá nejen k deseti, ale dokonce i k dvaceti stupňům pod nulou. Rozvodné sítě nezvládají vysoké odběry. V texaském městě Abilene, kde žije na 120 000 lidí, v pondělí večer problémy s elektřinou vyřadily z provozu i vodovod.

Foto: Jacob Ford, ČTK/AP

Řidiči míjejí v Odesse místní elektrárnu

Texasu se nepodařilo zajistit dostatečnou energickou bezpečnost a situaci komplikuje fakt, že jeho energetická síť není dostatečně propojená se sítěmi ostatních amerických států. Republikánský guvernér Gregg Abbot požaduje vyšetřování distribuční společnosti Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) poté, co se města San Antonio, Dallas a Austin ocitla bez proudu. Pod palbu kritiky se dostal zejména fakt, že 5 z 15 členů vedení ERCOTu, včetně jeho šéfa, nežijí v Texasu.

Texas je jediným americkým státem, který má vlastní distribuci, jež není řízena na federální úrovni.

Foto: Jacob Ford, ČTK/AP

Kvůli výpadkům proud nešly v Odesse ani semafory.

Vedení druhého nejlidnatějšího státu USA už o víkendu vyhlásilo pro celé území nouzový stav. Americký prezident Joe Biden situaci v Texasu prohlásil za krizovou a zpřístupnil tak federální pomoc.

Mrazem sevřený jih USA 

Mrazy ale zasáhly i další státy na jihu USA. Tři lidé zemřeli v Severní Karolíně při úderu tornáda a u Starkvillu ve státě Mississippi zemřel řidič, když se na zledovatělé silnici jeho auto převrátilo na střechu.

V Kentucky při dvou pondělních haváriích zemřeli dva lidé a místní policie, podobně jako úřady v Oklahomě a Louisianě, obyvatele vyzvala, aby raději nikam nejezdili.

Z rozsáhlé oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu. Zimu jako v posledních dnech nezažila jižní část USA několik desetiletí; sníh a led pokryly i oblasti, kde to je vzácné. Někteří komentátoři podotýkají, že infrastruktura v regionu není na zimní počasí připravená, chybějí sněžné pluhy, ale i tepelná izolace na domech.

Foto: Brett Coomer, ČTK/AP

Obyvatel Houstonu čeká, až ho odvezou do přístřeší, kde je teplo.

Počasí také ochromilo leteckou dopravu, na dvou letištích v Houstonu se provoz zcela zastavil. Město jen za neděli zaznamenalo skoro 120 nehod na silnicích, píše zpravodajský web BBC.

Rozmarná zima: sníh napříč planetou překvapil i zabíjel

Evropa

V Kansasu některé společnosti kvůli náporu sahají po střídavém přerušování dodávek.

Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA, přičemž nejrůznější výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře” se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám