Hlavní obsah

Veřejnost má právo to vědět. Američtí senátoři chtějí přinutit vládu ke zveřejnění záznamů o UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika desetiletích mlčení a mlžení by mohla americká vláda zveřejnit informace a záznamy týkající se pozorování neidentifikovaných vzdušných jevů (dříve UFO, nyní preferované UAP). V příštích dnech by o opatření, které by k tomu vládu donutilo, měl jednat americký senát, informuje agentura Reuters.

Ilustrační foto

Článek

Za odhalení materiálů ohledně UAP (Unidentified aerial phenomena - neidentifikovaný vzdušný jev - pozn.red.) se zasazuje šéf demokratické většiny Senátu Chuck Schumer a republikán Mike Rounds.

Jejich čtyřiašedesátistránkový návrh je inspirovaný zákonem z roku 1992 o zveřejnění dokumentů ohledně atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963. Senátoři by chtěli návrh připojit k legislativě ohledně financování americké armády.

„Po desetiletí je spousta Američanů fascinována tajemnými a nevysvětlitelnými předměty a už dávno se jim mělo dostat odpovědí,“ uvedl Schumer v pátečním prohlášení. „Veřejnost má právo se dozvědět o technologiích neznámého původu a nevysvětlitelných jevech,“ dodal.

Podle návrhu by měl americký národní archiv sbírat záznamy od všech „relevantních vládních úřadů“ o těchto jevech a předpokládalo by se „okamžité zveřejnění“, pokud by přezkumná komise dostatečně neodůvodnila potřebu utajení.

Pentagon zveřejnil záběry UFO nad Mosulem. Stříbrná koule prohnala dron a zmizela

Amerika

Americká vláda byla v minulosti otevřeně odmítavá ke zveřejnění materiálů o pozorování UAP, což jen podporovalo představivost veřejnosti, v posledních letech se nicméně příslovečné ledy trochu hnuly, když předloni kabinet zveřejnil zprávy o pozorování neznámých jevů, primárně americkým námořnictvem, za posledních sedmnáct let.

Pentagon vyšetřoval množství pozorování UAP americkými letci a NASA k tomu vytvořila speciální komisi.

Ta v květnu letošního roku mimo jiné uvedla, že zkoumání je ztížené nedostatkem kvalitních dat, stejně jako stigmatem obklopujícím celou problematiku neidentifikovaných předmětů na obloze, ze kterých jsou nakonec většinou meteorologické balony nebo atmosférické jevy.

Při NASA začala působit komise, která prozkoumá záznamy o UFO

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám